divendres, 28 de setembre del 2018

jordina font

A Jordina Font l’antic ofici de la sabateria la va atrapar a la frontera dels 30. Diu que va ser una nena molt curiosa, amb traça per a les manualitats, cosa que li va permetre aprendre amb relativa rapidesa. Al seu Capellades natal, a la comarca de l’Anoia, va tenir la revelació que un dia la va fer decidir-se a treballar amb les mans per a la comoditat dels peus. La vida, com a tants de la seva generació, nascuda a la dècada dels 80, li ha fet donar moltes voltes fins a arribar al taller de Cuirum, una botiga en ple barri Gòtic de Barcelona.
¿Diu que d’un dia per l’altre va voler ser sabatera?
Així va ser. Un dia, el desembre del 2012, vaig veure el cartell de traspàs del sabater de Capellades, que es jubilava, i aquella nit mig ho vaig somiar i em vaig veure fent de sabatera. Només el meu pare em va animar, perquè també m’hi veia.
Així, ¿sense ofici ni vocació?
Ni tampoc no recordo haver anat al sabater de petita! Però aquell dia em vaig veure de sabatera. Tot encaixava: podria treballar amb les mans i tindria més temps per a mi, treballant al poble. El sabater em va mirar a la cara com dient: “Aquesta s’ha grillat”. Quan tot va estar clar vam portar les màquines a un altre lloc i l’endemà vaig aixecar la persiana i a començar a arreglar sabates. Ell va estar amb mi tres o quatre mesos, fins que va arribar un punt que ho feia tot jo sola i em vaig veure amb cor de volar, sabent que en qualsevol moment li podia trucar si no me’n sortia.
La sabateria és un ofici amb poca projecció de futur, no?
És el primer cop que em fan aquesta pregunta. No ho vaig fer perquè cregués que em faria rica. Simplement vaig sentir que em venia de gust muntar el taller. A poc a poc m’he anat formant amb mestres. I he anat a Elda, el centre del calçat, per aprendre a fer sabates a mà.
¿La pot la rauxa?
No, soc atrevida però prudent, analitzo els riscos. I vaig pensar que si finalment la sabateria no m’anava bé tampoc no arriscava tant.
¿Quina era la seva professió anterior, abans de la sabata?
Ui, he fet de tot, però jo era tècnica d’il·luminació. Vaig començar en una botiga de llums i reconec que hi tenia la mà trencada, però també m’agradava la instal·lació. He fet la il·luminació de l’església de Cervera, farmàcies, restaurants, bars...
Són dos sectors, el sabater i el de la il·luminació, tradicionalment copats per homes. ¿Cap problema?
Sí, potser sí, perquè no soc gaire fina [riu]. És evident que nosaltres, les dones, ho hem de demostrar tot tres vegades. Amb la il·luminació em vaig trobar molts arquitectes que directament m’ignoraven a l’obra, o me n’adonava que alguns treballadors em repassaven més del compte. És cert que en fòrums i reunions hi ha més homes, però crec que les dones tenen més gust a l’hora de reparar les sabates. Però fixa’t que porto les ungles ben pintades.
Sí, ja m’hi he fixat.
Ho faig per amagar unes mans massa grosses, que no m’agraden però són genials per a la sabateria.
¿Es quedarà de sabatera?
Sí, juro que ho seré tota la vida. No ho canvio per res, treballar en una cosa que t’agrada. Si no haig d’anar a buscar el nen m’haig de posar l’alarma del mòbil, perquè, si no, m’hi puc passar hores, al taller.
¿A la seva targeta professional què hi diu? Ataconadora, dissenyadora...?
Ara faig sandàlies a mida, sobretot per a turistes, amb peces que tinc mig muntades al taller. Però a mi m’agradaria que hi posés “Reparació i restauració de sabates a mida”.
¿Així, reparació i restauració no són el mateix?
Reparació és el que coneixem com a sabater de vell: tapetes, cosir... A mi m’agradaria dedicar-me a la restauració de sabates. Fer sabates a mida, d’ortopèdia, perquè, personalment, la satisfacció de veure la cara dels clients agraïts és molt gran.
Una sabata sense glamur.
Tenia una clienta amb artrosi, amb els dits dels peus recargolats, que volia que li posés tapetes a les sabatilles d’estar per casa. Li vaig dir que em portés totes les sabates que tingués. Després de tota la nit rumiant vaig veure que els hi podia fer més amples amb una simple peça. Em va trucar plorant per dir-me que feia anys que no es posava sabates. M’omple molt. Disfruto més així que dissenyant una sabata, que també m’agrada, eh? I espero poder fer sabates ortopèdiques ben maques perquè que tinguis problemes de peus no vol dir que tinguis mal gust.
¿Què hem de tenir en compte quan comprem una sabata?
Personalment sempre miro que l’amplada de la sabata permeti moure els dits. I d’alçada, que tingui un mínim de tres o quatre centímetres per no anar massa plana.
¿Compra sabates barates?
Sí. De vegades els models són xulos, eh? Soc molt presumida i m’agrada tenir-ne moltes, tot i que, si fos per mi, aniria sempre descalça.
¿Va traspassar el taller de sabateria a Capellades?
No, vaig ser l’última sabatera del poble; tinc molts clients enfadats.

l éscut

l Barça va presentar ahir una modificació de l’escut del club, un canvi que serà sotmès a votació en l’assemblea de compromissaris del pròxim 20 d’octubre. El nou escut, aprovat per la junta directiva, ha estat creat de manera conjunta per l’estudi Summa i el departament de màrqueting del Barça. “Han estat gairebé dos anys treballant-hi”, admeten des del club, en què s’apunta “la necessitat d’adaptar-se als nous temps” com a principal argument per apostar per un nou escut en què la principal novetat és la desaparició de la franja horitzontal central amb les sigles FCB. Si s’aprova, entrarà en plena vigència [a la samarreta] a partir de la temporada vinent. Tot i que abans pot fer-ho en altres espais, va explicar ahir el portaveu blaugrana, Josep Vives.
L’escut elimina els contorns negres interiors i redueix les barres verticals blaugranes -de 7 a 5- per fer més vistosos els colors blaugrana. També fa més gran la pilota central, per potenciar una campanya en què el club vol “posar la pilota al centre del projecte”. Summa va començar a treballar amb el Barça fa dos anys per posar ordre a les diferents imatges corporatives del club i, dins d’aquest replantejament, va sorgir la idea de modernitzar l’escut. L’aposta central d’eliminar les lletres també forma part d’una línia de treball en què el club vol potenciar la marca Barça i arraconar les sigles FCB, que, segons fonts del club, no els permet destacar: “A molts racons del món les sigles no funcionen. A més, el Bayern també fa servir FCB. En canvi, Barça és únic. Així que ara utilitzarem FCBarcelona per parlar del club iBarça per parlar de la marca”.
El canvi d’escut també s’ha proposat per adaptar-lo a uns nous formats digitals. De fet, els últims anys, clubs com l’Atlètic de Madrid també han adaptat els seus escuts a nous formats i altres, com la Juve, l’han modificat del tot. “Al Barça volem ser moderns sense oblidar les nostres arrels. El nostre escut és un símbol i només es busca adaptar-lo als nous temps”, diuen des de Summa. L’última modificació de l’escut havia estat el 2002, quan el dissenyador Claret Serrahima va apostar per un model més elegant. “Quan es va crear aquest escut, ni existia Facebook. Tots els clubs han adaptat els seus escuts als nous formats”, diuen des del Barça, i recorden que, de mitjana, l’escut ha canviat cada 15 anys des de la fundació de l’entitat. Serrahima i el publicista Lluís Bassat han estat algunes de les persones consultades en el procés per definir aquest nou escut, que haurà de ser ratificat el pròxim 20 d’octubre en l’assemblea de compromissaris, tot i que ahir ja va ser aprovat per la junta directiva.

Proposta de canvis en els estatuts

Un altre dels punts que el club proposarà canviar dels estatuts serà eliminar el topall per poder demanar crèdits bancaris; fins ara la xifra estava fixada en el 10% del pressupost. Una reforma que el club vol dur a terme perquè considera que “la limitació estatuària del 2013 “no era proporcional a la solvència i a la capacitat de sol·licitar crèdits de l’entitat”. “Com qualsevol empresa, necessitem línies de crèdit per treballar. Les entitats bancàries deixen diners quan tenen la garantia que se’ls tornaran i, en aquest cas, amb el Barça poden estar tranquils. Tot és més car en el futbol d’avui dia i volem seguir competint en l’elit”, va argumentar Vives. El portaveu també va aclarir que el límit d’endeutament del club segueix sent el mateix.
A la pròxima assemblea el Barça presentarà uns ingressos de 960 milions d’euros, prop dels 1.000 que el club tenia com a objectiu per al 2021. Les despeses, però, també han pujat, fins a 929 milions, i hi ha un benefici net d’11 milions d’euros. Vives va definir els ingressos com “unes xifres rècord en la història del club”. No va concretar que el volum de despeses destinades als salaris -que el curs passat van superar el 80% del pressupost- i va recordar que el club detallarà el pressupost la setmana vinent en una nova compareixença.
El club també va informar que respecte al concepte de dia hàbil, en referència a les eleccions a la presidència del club i la promoció de vots de censura, s’entendrà com tots els dies naturals excepte els diumenges i els festius a Catalunya.

dimecres, 26 de setembre del 2018

suspensions

Les negociacions per les suspensions dels diputats presos i exiliats van allargar-se dilluns fins a última hora de la nit en una reunió al Palau de la Generalitat entre el president, Quim Torra, el vicepresident, Pere Aragonès, i diversos membres de la mesa del Parlament. El resultat, un acord que ha d’acabar definitivament amb el risc de bloqueig de la cambra. JxCat i ERC creuen que han trobat una fórmula que, sense desobeir obertament la suspensió decretada per Llarena, tampoc doni l’aparença d’acatar la decisió del Suprem.
Serà el ple qui decideixi, tot i que dimarts ni el president del Parlament, Roger Torrent, ni el vicepresident, Josep Costa, van voler detallar l’acord. Segons diverses fonts consultades, però, dilluns també es va tancar el document que ha de servir de base per a la votació. Haurà de ser la comissió de l’estatut del diputat qui elabori el dictamen basant-se en el text acordat -i en les possibles esmenes que hi presentin els grups parlamentaris- perquè després sigui el ple el que validi l’acord, que, com va subratllar ahir Torrent, complirà tres premisses: “Que els diputats conservin l’escó, que no s’alterin les majories parlamentàries i que els acords i les votacions del ple siguin efectius”.
Les dues primeres condicions no han estat mai en perill, perquè fins i tot el jutge instructor Pablo Llarena deixava clar en la interlocutòria de suspensió que ningú hauria de renunciar a l’acta de diputat i que, per mantenir les majories, els grups parlamentaris podrien seguir comptant amb els vots dels suspesos. La tercera premissa, en canvi, ha sigut el gran cavall de batalla durant els últims tres mesos.
Un dictamen a punt
Què vol dir que l’acord hagi de ser efectiu? Bàsicament que no pugui ser impugnable pels tribunals. Per tant, no hi ha d’haver marge perquè s’interpreti que el Parlament està desobeint una resolució judicial, expliquen les fonts. Si, com defensava abans de l’estiu JxCat, el ple rebutja les suspensions -ERC aleshores volia substituir-los sense passar per l’hemicicle-, fonts jurídiques apunten que la fiscalia es podria querellar contra la mesa, que és la que ha rebut l’ordre directa del jutge. Però la mesa -com van explicar aquest dimarts el president i el vicepresident- podria al·legar que s’ha limitat a seguir el que diu l’article 25 del reglament: que qualsevol suspensió ha de passar per la comissió de l’estatut del diputat i després pel ple. “En tot cas, seria interpretable”, expliquen les fonts.
Al ple es votaran les suspensions, però no només. El document, que serà presentat de manera imminent, inclourà també la fórmula amb què ERC i JxCat plantegen que els sis diputats puguin continuar exercint el vot. Llarena ja va obrir la porta a una delegació de vot sui generis, cedint el vot a diputats dels seus grups. En el que no hi ha dubte és en el sou: els suspesos no cobraran.
Altres fonts apunten que l’exposició de motius del dictamen serà dura contra Llarena i la vulneració dels drets dels diputats processats. En tot cas, dimarts ni a la mesa ni a la junta de portaveus es van donar més detalls i, de fet, l’únic punt aprovat per la majoria sobiranista va ser el de traslladar les gestions a la comissió parlamentària pertinent. JxCat i ERC van preferir esquivar les preguntes i van ser els únics grups que no van comparèixer davant la premsa.
La CUP reclama desobediència 
La CUP va voler refermar que només avalaran la desobediència davant la interlocutòria de Llarena, informa Marc Toro. “Defensarem sempre que aquestes suspensions no s’apliquin a cap dels diputats a qui es demana 30 anys per haver posat urnes”, va dir la diputada Maria Sirvent. La CUP lamenta que la situació s’hagi “dilatat excessivament”, perquè entenen que sempre s’hauria d’haver desobeït.
Aquesta mateixa setmana, Torrent constituirà la comissió de l’estatut del diputat i la previsió és donar un període curt d’esmenes perquè en el ple de la setmana que ve, el de política general, es pugui votar l’acord. De moment, no s’ha començat a negociar amb l’oposició, però ja tenen el vistiplau dels presos polítics i de Puigdemont

dimarts, 25 de setembre del 2018

facebook

El mitjà 'ThinkProgress', de tendències esquerranoses, va escriure una peça sobre els plantejaments retrògrads del jutge Brett Kavanaugh, que opta a convertir-se en membre del Tribunal Suprem dels Estats Units. En concret, asseguraven que el magistrat volia revertir una sentència sobre la qual es va sustentar la legalització de l'avortament als Estats Units. Quan va enviar la notícia a Facebook, va quedar marcada com a 'fake news': el contingut de la peça era correcte i factual, però el titular suggeria que el jutge havia anunciat aquests plans, quan no era el cas: el mitjà només ho inferia. La notícia era discutible? Sí, però qualificar-la de falsa resultava exagerat o, en tot cas, un criteri que no s'aplica a mil i una manipulacions similars.
El problema és que qui va posar la fatídica bandereta –la que comporta perdre un 80% del trànsit a aquesta xarxa social– va ser el mitjà 'The Weekly Standard', conegut per la seva visió conservadora. L'editor de 'ThinkProgress' va protestar i, estirant del fil, ha quedat acreditat que Facebook va incloure el 'Weekly Standard' en el seu 'pool' de revisors precisament perquè li faltaven representants de la premsa conservadora. I, per fer-lo entrar ràpid, va obviar alguns requisits d'admissió dels que marca la pròpia xarxa.
Ja es veu que Facebook, de nou, la pifia intentant espolsar-se la responsabilitat d'etiquetar correctament els continguts que difon, encara que siguin de tercers. Delegar-los en altres mitjans és un intent matusser d'externalitzar el criteri editorial. Però, en comptes de trobar –i contractar– periodistes que contrastin les notícies sense una agenda política marcada per la seva empresa, ho fa amb mitjans molt connotats, com és el cas del 'Weekly Standard'. Seria com si, a Espanya, la capacitat de difusió d'una notícia a les xarxes socials depengués de si te l'analitza 'La Razón' o 'Público

el VAR , Barça,..

El bon paper del Girona ahir al Camp Nou i el VAR van castigar els fitxatges del Barça el dia en què Ernesto Valverde va decidir donar la titularitat als tres nouvinguts que estaven disponibles. En un mig del camp inèdit fins ahir, Arturo Vidal i Arthur van acompanyar Sergio Busquets. A la defensa, Lenglet va fer parella amb Piqué.
Una disposició inicial castigada per l’expulsió del central francès poc després de la mitja hora de partit i, més tard, condicionada pel marcador, perquè quan els gironins van anar al davant Valverde va tornar a les seves certeses i va donar entrada a Rakitic i Coutinho per Vidal i Arthur.
Mentre tots tres van poder ser al camp, la posada en escena del Barça va ser força més encertada que en el partit contra la Reial Societat, en què Valverde també va fer rotacions. Si a Anoeta Rafinha va passar desapercebut en un mig del camp format per Rakitic i Sergi Roberto, ahir Arthur i Vidal van estar correctes durant els primers moments del partit, però encara necessiten més temps per millorar i acabar d’acoblar-se a l’equip.
Arthur ben aviat va rebre l’escalf de l’afició, perquè en la primera pilota que va tocar el públic del Camp Nou el va aplaudir. Hi havia ganes de veure Arthur, un fitxatge beneït per Messi i que encaixa en el perfil de futbolistes de toc que enriqueixen el joc associatiu blaugrana. El migcampista brasiler, tot i alguna pèrdua de pilota delicada que va fer córrer el Barça enrere, va mostrar detalls del futbol que té i que, amb confiança i continuïtat, pot arribar a desplegar. Per la seva banda, Arturo Vidal també va mostrar quines són les seves característiques: sacrifici i recorregut. El xilè es va guanyar el primer aplaudiment de la parròquia culer com a autor d’una assistència a Messi que va suposar el primer gol blaugrana.
Tant Arthur com Arturo Vidal van ser substituïts al minut 57, perquè Valverde va recórrer a Rakitic i Coutinho per intentar capgirar el marcador. A diferència del curs passat, el tècnic basc utilitza més el fons d’armari. Tot i que, de moment, ha de seguir recorrent als titulars per tirar endavant els partits.

“Lenglet no fa cap agressió”

La creu de la moneda va ser Lenglet. En una jugada aparentment intranscendent i que ja semblava oblidada pel ritme del joc, el col·legiat Gil Manzano, a instàncies del VAR, va interpretar que el defensor francès del Barça havia agredit el gironí Pere Pons. En un gest que sembla més instintiu que buscat, Lenglet va colpejar amb el colze el jugador del Girona quan aquest l’havia superat. Pons, el teòric agredit, no va ni protestar l’acció. “És una acció al límit. Sí que he rebut un cop, però quan m’aixeco de terra li dono la mà a Lenglet perquè ens han xiulat falta en contra després de la topada. Ningú en té la culpa, al final decideix un tercer”, va explicar el mateix jugador del Girona.
Busquets va anar més enllà: “Lenglet no fa cap agressió, fa un moviment natural. Estic a favor del VAR, però si s’aplica correctament i igual de bé per a tothom”. Valverde també va valorar l’acció: “Lenglet potser fa un gest estrany, però no crec que sigui una agressió. És el primer cop que expulsen un jugador a qui el rival ha demanat perdó”

dilluns, 24 de setembre del 2018

dANNY DE vITO

Quan Danny DeVito (Neptune Township, Nova Jersey, 1944) entra en una habitació, l’energia canvia. Amb veu de baríton i vitalitat contagiosa, el premi Donostia d’aquesta edició del Festival de Sant Sebastià ha deixat la seva empremta corrosiva i humanista en el cinema i la televisió nord-americana de les últimes quatre dècades com a actor, director i fins i tot productor de pel·lícules com per exemple Pulp fiction i Erin Brockovich. Confessa que tenia moltes ganes de venir a Espanya. “Només soc aquí pel menjar i el vi, que consti”, deixa anar amb una gran rialla. I abans de marxar comenta que té moltes ganes de veure el nou documental de Michael Moore: “M’encanta criticar el govern del meu país!”
A Nova Jersey, el seu estat natal, li acaben de dedicar un dia: el Dia de Danny DeVito.
Sí, és fantàstic! Mira, soc d’Asbury Park i hi vaig molt sovint. Bruce Springsteen també és d’allà a prop; jo el vaig presentar quan va entrar al Saló de la Fama de Nova Jersey i ell em va presentar quan m’hi van acceptar a mi. El cas és que els polítics em van dir que volien fer-me algun homenatge. “Pots triar entre tres coses: podem encarregar un bust teu, posar el teu nom a un banc del passeig marítim o dedicar-te una platja”. Vaig optar per la platja, esclar! Platja Danny DeVito! Però allò és Nova Jersey i un mes després em van trucar: “No et podem donar la platja”. I per tenir-me content em van dir: “I què et semblaria el Dia de Danny DeVito?” I vaig pensar: “Bingo!” A més, em van deixar triar el dia i vaig escollir el meu aniversari, el 17 de novembre.
I què li agradaria que fes la gent durant el Dia de Danny DeVito?
Que pensin quina és la cosa que els agrada més fer, el que els surt de dins, i que la facin.
La corrupció esclata a Sant Sebastià
Va dirigir pel·lícules molt incorrectes com La guerra dels Rose Tira la mama daltabaix del tren . ¿Creu que les podria rodar en el clima actual de correcció política?
Crec que les podria rodar, sí. No tindria problemes. El que ha canviat els últims anys és que som més conscients de les dificultats de col·lectius com les dones i els discapacitats i estem més en guàrdia per no enviar el missatge que és lícit abusar de la gent només per fer riure. Però pel que fa a les històries que expliquem, penso que hem de poder explorar les zones morals més fosques de l’ésser humà. Com feia Kurosawa a Cel i infern, per exemple, o Arthur Miller a les seves obres. En aquest sentit, la llibertat dels artistes no s’ha de retallar. Si l’abús sexual és un problema, ¿farem desaparèixer els abusos del cinema? No, perquè el problema no és representar l’abús, sinó la manera com es representa.
Només l’han nominat una vegada a l’Oscar i va ser per produir Erin Brockovich . ¿Els premis discriminen els actors de comèdia?
És una cosa que no m’ha preocupat mai. Des de petit sempre he intentat viure en el present. La meva primera feina va ser ajudant els nens a pujar a una atracció de fira i un bon dia em van despatxar. ¿Em vaig emprenyar? No, me’n vaig anar a la platja amb els amics i després vaig buscar una altra feina. Amb les pel·lícules passa el mateix, és com qualsevol altre joc. A vegades funciona i agrades, i a vegades no.
Diu que sempre ha viscut en el present. ¿Però quan va decidir que el seu futur era al cinema?
Quan era jove vaig treballar en feines molt diferents. Però em vaig començar a interessar pel teatre i vaig anar a una escola d’interpretació. No ho havia fet mai i em va encantar. “Això està fet per a mi”, vaig pensar. Tenia un parell de qualitats que em feien únic, la meva mida i la manera de ser. A més, m’encanta el cinema. Sempre hi vaig els caps de setmana, intento veure tot el que es fa. També veig pel·lícules a casa, com tothom, però m’agrada compartir l’experiència amb el públic.

Un dels seus primers papers va ser a Algú va volar sobre el niu del cucut . ¿Enyora el cinema adult que es feia al Hollywood dels 70?
Aquella pel·lícula la van produir Saul Zaentz i Michael Douglas perquè els encantava el guió i perquè el Saul estava prou boig per invertir-hi 4 milions. Però avui també hi ha gent com ells i pel·lícules que es fan així, per una qüestió de fe. I encara hi ha cineastes que intenten fer pel·lícules visualment interessants i amb substància, com per exemple el vostre J.A. Bayona.Joc de gàngsters [ Get shorty ] la vaig produir sense llegir-ne el guió perquè volia tornar a treballar amb Barry [Sonnenfeld], que havia dirigit la fotografia de Tira la mama daltabaix del tren. I Pulp fiction també la vaig produir abans de llegir-ne el guió.
Què el va fer creure tan cegament en Tarantino?
El guió de Reservoir dogs. Volia fer aquella pel·lícula però ja l’estava rodant. Així que ens vam trobar i de seguida li vaig dir que volia produir-li una pel·lícula. Ell em va començar a explicar la que estava preparant i li vaig dir que no calia, que es posés a escriure i ja en llegiria el guió. I un any després em va arribar. Era molt gruixut, tenia 150 pàgines i a la portada deia: Pulp fiction, Quentin Tarantino i versió final [riu]. Va costar de produir però ens en vam sortir perquè jo tenia l’última paraula sobre el muntatge final. I respecto el director. A veure, si haguéssim fet una projecció prèvia i tothom hagués sortit corrents de la sala potser ens hauríem plantejat alguns canvis. Però quan la vam presentar al Festival de Nova York i un paio es va desmaiar en l’escena de la injecció vaig pensar: “Perfecte!

dissabte, 22 de setembre del 2018

joaquim forn




    És trasbalsador. Et remou per dins. Els Escrits de presó (Enciclopèdia) de Joaquim Forn, sincers i senzills, no et deixen indiferent. És impossible. És com si convisquessis amb un pres, amb totes les arbitrarietats que ha de patir, amb tota la barreja de sentiments que l’assalten -la por inicial, la tristor, la nostàlgia, l’agraïment, la ràbia, la resignació, l’esperança...-. El món carcerari és tot un món sencer, extrem, com diu en Joaquim fent un joc de paraules amb Estremera, una terra que passa del sol radiant a la boira espessa. S’hi fan amics i enemics, i sobretot un no té més remei que enfrontar-se a l’essència de qui és com a persona i de què fa a la vida. La presó és sobretot una duríssima prova psicològica, un Dragon Khan emocional.
    Tot això es veu dia a dia en aquest dietari colpidor de tan planer. Hi ha, esclar, una part de posicionament polític que ja ha estat explicada, i que naturalment té el seu interès (destaca la seva incomprensió per no fer govern i allargar el 155, o la seva idea que la unilateralitat no és possible ni desitjable), però més enllà d’això, el que realment li dona valor és l’home que emergeix en circumstàncies tan difícils, la persona que es fa i es revela paraula a paraula. A en Joaquim li preocupa la família, s’interessa per molts companys de confinament i hi fa amistat, fins al punt que l’últim dia, quan surt cap a la presó catalana de Lledoners, li dediquen un càlid comiat; i es guanya el respecte de la majoria de funcionaris. Es construeix a poc a poc una rutina feta de lectures -els milers de cartes, els llibres- i escriptura -el dietari-, d’esport i de televisió -la passió pel Barça-, de visites, moltes visites. Una nova vida en què es tracta d’omplir el temps i de trobar un sentit a tot plegat.
    En contrast amb els sòrdids calabossos de l’Audiència Nacional on sovint el porten emmanillat i marejat a declarar, acaba desitjant tornar “a casa”, a Estremera, on, a més dels altres presos polítics -especialment en Raül i l’Oriol, amb els quals, primer l’un i després l’altre, els primers mesos comparteix cel·la-, ha congeniat amb una mena de personatges que altrament mai hauria conegut: en Celes, company de passejades pel pati; el Quintela, el gallec Jose, el kurd Yizidi, el colombià Goyo, el valencià Escamilla, l’italià Alessandro o el dominicà Alejandro Febles, el que va gravar les imatges que vam reproduir a l’ARA i que van trasbalsar l’opinió pública -aquesta és la part bona d’haver-les difós- i alterar els fràgils equilibris a la presó -aquesta és la part dolenta-. A en Joaquim el van incomodar.
    En Joaquim fa transparent la seva experiència, la seva evolució. Entra a la presó pensant que s’hi estarà pocs dies i va de decepció en decepció. Quan Llarena es fa càrrec de la causa des del Suprem, se’l considera algú ponderat i que coneix Catalunya. Els advocats creuen que amb ell tot anirà millor! Buf. Aviat arriba el moment que s’adona que la cosa pot anar per llarg, pot durar anys. És a partir d’aquí quan emergeix una valuosa reflexió de fons amb tres eixos: Catalunya ha de seguir sent un sol poble, hem de saber perdonar -“El perdó no significa renúncia”-, cal d’evitar sentir cap mena d’odi pel que no pensa com tu i convé dir la veritat, per crua que sigui: “Ja n’hi ha prou d’enganyar-nos. Ja en circulen prou, de notícies falses avui dia. Entre nosaltres cal que ens diguem la veritat. Sempre. A tota hora. Per dolorosa i dura que sigui.Mentir als teus és la pitjor mentida. Mentir-te a tu mateix és simplement una estupidesa”.
    L’últim dia que va al locutori veu en un racó el mateix escarabat potes enlaire que el va sorprendre el primer dia, vuit mesos enrere. “Si algun dia hi torno encara m’estarà esperant”. La dura realitat. I l’esperança: “Manllevo les paraules del bisbe Casaldàliga quan diu: «Si no hi ha causes grans, la vida no té sentit»”.

    divendres, 21 de setembre del 2018

    NEFLIX

    Explicar què està passant a Catalunya sense posicionar-se ni a favor ni en contra de la independència i d’una manera que fos “interessant i entretinguda” per als espectadors catalans, els espanyols i, especialment, els d’arreu del món, que coneixen la situació de manera molt més superficial. Aquest és el repte que es van proposar, ara fa un any, el cantàbric Álvaro Longoria, l’andalús Gerardo Olivares i el gallec Rafael Portela, directors i productor, respectivament, del documental Dos Cataluñas, que a partir de divendres vinent estarà a disposició dels usuaris de Netflix de tot el món. “Després de l’1-O ens vam adonar que les coses no s’estaven explicant bé”, diu Longoria per explicar per què van tirar endavant el projecte.
    “Jo vinc de Còrdova, i tots els meus amics tenen una posició molt clara sobre el tema. Jo intentava explicar-los que si venien a Catalunya aquesta imatge es podria ensorrar”, assegura Olivares, i afegeix que durant la producció del documental han intentat “posar-se en la pell” de qui no pensa com ells. “Hem intentat donar veu a les dues parts, i per a algú que ho vegi amb el cap net està molt equilibrat”, assegura Longoria, que considera que, pel fet de no ser catalans, han pogut oferir una visió del conflicte “des de fora” que els ha permès ser més neutrals.
    Per elaborar Dos Cataluñas, els directors van entrevistar fins a 85 persones amb punts de vista molt diversos sobre el Procés. De l’àmbit polític hi apareixen des de l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, fins a l’excap de gabinet de Mariano Rajoy, Jorge Moragas, passant pels líders de tots els partits del Parlament o el vicepresident primer de la Comissió Europea, Frans Timmermans, entre d’altres. No hi surt, en canvi, l’exvicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que segons els directors és l’única persona que van voler entrevistar però no els va respondre. L’altra absència notable són els presos polítics. “Ens hauria encantat entrevistar-los, i vam fer gestions, però no va ser possible”, explica Portela.
    A banda dels polítics, també participen en el documental periodistes de mitjans molt diversos (catalans, espanyols i estrangers) i analistes de totes les tendències. En canvi, la ciutadania queda en un segon pla: hi ha imatges d’algunes manifestacions a favor i en contra de la independència i hi intervenen representants de l’ANC, Òmnium i Societat Civil Catalana, però en la narració hi tenen molt més pes els partits i les institucions que no pas el carrer.
    De fet, el fil conductor del documental (que inclou intervencions en català, castellà i anglès i que s’oferirà subtitulat en 24 idiomes) és la campanya electoral del 21-D. Els autors van seguir els candidats al llarg dels dies previs als comicis, van pujar als cotxes i als autocars de campanya per parlar amb ells abans i després dels mítings i van poder captar, entre bambolines, com preparaven alguns discursos o com reaccionaven quan s’assabentaven dels primers sondejos durant la nit electoral. Les càmeres també van ser presents en situacions especialment tenses, com el moment en què Jordi Turull i Carles Mundó, que pocs dies abans havien sortit de la presó, arribaven al plató de La Sexta per participar en el debat electoral (en representació de JxCat i ERC) i se saludaven amb membres de Ciutadans i el PSC.
    Però el documental, de prop de dues hores de durada, no es limita a seguir la campanya, sinó que contínuament s’atura per aprofundir en diversos temes que ajuden a fer-se una idea general de l’origen del conflicte polític entre Catalunya i Espanya. A més, reconstrueix els fets de la tardor passada, des del ple del 6 de setembre, en què es va aprovar la llei del referèndum, fins a l’empresonament dels Jordis i del Govern i la proclamació de la República Catalana, amb un relat força detallat del que va passar durant les hores prèvies a aquella votació al Parlament. I, lògicament, el treball també es fixa en el referèndum de l’1 d’octubre, del qual ofereix un recull d’imatges que evidencien la violència policial. Especialment en aquest punt, però també en altres moments, els autors del documental hi han inclòs imatges d’una vintena de televisions d’aquí i de tot el món (entre les quals la de l’exministre Alfonso Dastis a la BBC qualificant de fake news les imatges de la violència policial de l’1-O) i diversos vídeos enregistrats per particulars.

    Esquitxos d’humor

    Els directors asseguren que a l’hora de fer el muntatge tenien present en tot moment un hipotètic “espectador de Sidney” per obligar-se a fer la narració entenedora per al públic internacional. Tot i així, han fet picades d’ullet a l’audiència catalana, perquè el documental recupera moments icònics com l’ apoyaré de José Luis Rodríguez Zapatero o el “ los catalanes hacen cosas ” de Rajoy. I també s’hi han inclòs pinzellades directament humorístiques, com quan Inés Arrimadas rep una trucada de Vodafone just abans d’un míting, o el videoclip de Puigdemoney. “Les xarxes estan plenes de mems [sobre el Procés]. La gent s’ho pren amb humor i també ho volíem reflectir”, argumenta Longoria

    dijous, 20 de setembre del 2018

    pol morillas

    Pol Morillas ha agafat aquesta setmana les regnes del Cidob, el centre de recerca català que s’ha colat al rànquing dels think tanks més influents del món. Amb només 36 anys, arriba decidit a trencar amb la concepció clàssica dels think tanks com els que busquen influir només els de dalt. Diu que vol connectar el Cidob amb la societat, impulsant la interlocució amb les organitzacions de la societat civil. Politòleg i doctor en relacions internacionals, Morillas -que era fins ara subdirector de recerca del centre i agafa el relleu a Jordi Bacaria- està especialitzat en polítiques europees.
    És possible un Brexit sense acord?
    A la UE els acords s’assoleixen l’últim dia, com va passar amb Grècia o els refugiats. Europa tendeix a reaccionar quan veu el perill del precipici i aquí hi ha dos actors que veuen el precipici: el Regne Unit que sap que no li convé perquè li generaria molts problemes econòmics i de pau amb Irlanda, i la UE. Com més ens acostem al precipici més augmenten les opcions d’acord. Però encara no som al moment de l’ultimàtum, la data límit ja s’ha ajornat al novembre i algunes veus parlen del desembre.
    Llavors l’amenaça és estratègia?
    L’estratègia de Brussel·les és rebutjar una UE a la carta: no es pot deixar de ser-ne membre i mantenir els privilegis. Però el discurs no oficial, sotto voce, és que no poden deixar caure Theresa May, perquè l’acord només és possible amb ella. Les alternatives a May dins el partittory, com Boris Johnson, fan més por. Per això la posició de May és lògica, sap que la UE no vol que ella caigui, i diu: “O em doneu el que demano o cauré i serà pitjor per a vosaltres”.
    Sigui com sigui, ja ningú creu que el Brexit serà la fi de la UE.
    No. El Brexit és simptomàtic de moltes coses: incorpora la contestació ciutadana, el descontentament de la població, la divisió entre rural i urbà, la divisió entre els que tenen més estudis i els que en tenen menys... I també un element clau: la dificultat que amb promeses buides i desinformació es pugui donar resposta a problemes polítics complexos.
    Com fan els populismes.
    Hi ha una demanda legítima de la ciutadania que s’ha quedat sense oportunitats, que ha rebut els mals efectes de la globalització, la pobresa i l’exclusió social, i no es pot obviar aquesta demanda. El problema del populisme és quan això s’uneix a una retòrica de manipulació de la veritat amb objectius polítics i s’hi sumen elements xenòfobs, de recerca de bocs expiatoris, perquè comporta receptes i promeses que no es poden fer realitat.
    Però la UE ha assumit aquestes receptes amb la proposta de camps de refugiats a la frontera.
    Mai contribuiràs a la millora de la situació copiant el discurs dels que adopten propostes impossibles. Si els partits de centre adopten el discurs de l’extrema dreta, l’estan normalitzant i generen dos problemes: cauen en la trampa, perquè aquelles receptes no poden donar solucions, i a nivell electoral tampoc resulta perquè el votant prefereix l’original a la còpia. La proposta per crear aquests centres va ser un xut cap endavant fins que passés l’estiu, van dir que ho “estudiaran” sabent que no són operacionals perquè cal un interlocutor, i si amb Turquia ja està costant, imagina’t amb Líbia.
    La bronca a Orbán és creïble?
    La resolució del Parlament Europeu per activar l’article 7 és molt positiva, però serà molt difícil d’implementar perquè al Consell Europeu cal unanimitat i Polònia ja ha dit que protegiria Hongria.
    Quin és el seu pla per al Cidob?
    Tinc dos objectius principals: identificar els debats que importen a la gent per convertir-nos en un bé públic, i innovar en el pensament de les relacions internacionals. La ciutadania cada cop té més consciència que els aspectes globals l’afecten i més voluntat d’incidir-hi. Hi ha també una creixent contestació ciutadana als poders tradicionals, també als experts com nosaltres. Al Cidob hem d’ajudar la ciutadania i les seves organitzacions a tenir les claus de la política internacional.
    Com veu el procés català?
    Hem d’analitzar des de l’òptica de les relacions internacionals aquestes contestacions ciutadanes. Com a bé públic, estem oberts a la col·laboració i les demandes que vinguin de les nostres institucions. No som un instrument de ningú, som un centre de recerca independent, però seria estúpid fer com si no estigués passant res i desentendre’ns-en

    dimecres, 19 de setembre del 2018

    Celia Barquin

    La golfista cantàbrica Celia Barquín, vigent campiona d'Europa, va ser assassinada dilluns en un camp de golf d'Iowa (als Estats Units) per causes que investiga la policia, que ja ha detingut el presumpte autor del crim.
    La policia va trobar el cos sense vida de Barquín, de 22 anys, al camp de golf de Coldwater, ubicat a la localitat d'Ames, després que la seva bossa de pals abandonada cridés l'atenció d'altres esportistes, que van alertar les autoritats.
    Segons la policia, Barquín, que estudiava i jugava a la Universitat Iowa State, "ha mort com a conseqüència d'un atac".
    “Celia had an infectious smile, a bubbly personality and anyone fortunate enough to know her was blessed. Our Cyclone family mourns the tragic loss of Celia, a spectacular student-athlete and ISU ambassador.” - ISU Athletics Director Jamie Pollard

    🔗https://bit.ly/2D5J2gl 
    Les autoritats han detingut com a presumpte autor del crim Collin Daniel Richards, de 22 anys, al qual imputen un delicte d'homicidi en primer grau.