dimecres, 24 de maig del 2017

herzog

L’advocat Andrés Herzog, en nom de l’acusació popular, va dir ahir que el jutge del cas Bankia va patir “amnèsia” a l’hora de referir-se als nous investigats en aquesta última fase de la instrucció. Es tracta dels alts càrrecs del Banc d’Espanya i la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que van declarar a la secció tercera penal.
Ahir s’esgotava el termini per presentar un recurs d’apel·lació directament davant la secció tercera penal de l’Audiència Nacional. El fiscal, Alejandro Luzón, va optar per no recórrer.
Herzog, que sí que va presentar el recurs, va denunciar que el jutge Fernando Andreu va ignorar els dos últims informes dels pèrits judicials del 8 de maig. L’advocat declarava ahir que els documents “són especialment crítics amb l’actuació del Banc d’Espanya, la CNMV i l’auditora externa Deloitte durant tot el procés de sortida a borsa de Bankia”.
El recurs de l’acusació popular apunta que “la decisió judicial final ja estava redactada abans que s’emetessin aquests dos últims informes, que tampoc s’han pogut analitzar i incorporar a la resolució” per falta de temps. Es tractava de dos informes de 754 pàgines que es van entregar el 8 de maig. Tres dies més tard, el sumari quedava tancat.
El recurs assenyala que aquests informes i les declaracions d’alts càrrecs del Banc d’Espanya i la CNMV, juntament amb la segona compareixença del testimoni José Antonio Casaus, inspector responsable de BFA-Bankia en el moment de la sortida a borsa, van afegir nous indicis per imputar els supervisors de l’operació.
Per al jutge, però, tota aquesta informació ja no existia. En comptes de tenir-la en compte, va optar per cenyir-se als fets anterior a la tardor del 2016, moment en què tenia pensat acabar la instrucció del cas.
Precisament va ser un recurs d’apel·lació davant la sala tercera penal el que va impedir tancar la instrucció. Aquest recurs es va admetre i va comportar la imputació d’alguns alts càrrecs del Banc d’Espanya i la CNMV, fet que va allargar la investigació en contra del que desitjava l’instructor.
El soci de Deloitte, assenyalat
El recurs explica per què s’ha actuat d’aquesta manera durant aquesta última fase del cas. “No tan sols el jutge no menciona ni una sola vegada la interlocutòria de la secció tercera del 13 de febrer del 2017 -la més recent-, sinó que, sorprenentment, s’aferra a la interlocutòria del 17 d’octubre del 2016 per reforçar els seus arguments previs”, declarava ahir l’advocat Herzog. Les noves proves aportades en l’últim recurs és com si no haguessin existit mai.
Precisament, una de les proves més rellevants -les dues declaracions de Casaus i els quatre correus electrònics en els quals alertava els seus superiors sobre la inviabilitat del projecte- no són objecte de valoració del jutge.
En el recurs s’indica quins són els arguments que es van tenir en compte per fer seure al banc dels acusats el soci auditor de Deloitte, Francisco Celma.
“Seguim sense entendre les raons per les quals el jutge instructor atribueix una possible responsabilitat penal al soci auditor de Deloitte, responsable de la fiscalització dels comptes de BFA-Bankia. En canvi, considera que no és possible aplicar represàlies a la fiscalització feta pels organismes supervisors, el Banc d’Espanya i la CNMV”, assenyala el recurs.
El mateix document planteja la següent qüestió: “Per què l’actuació dels responsables del Banc d’Espanya i de la CNMV no pot considerar-se també com una participació a títol de cooperador necessari? Quina és la diferència entre un tipus de fiscalització i l’altre, que justifica la diferència de tracte entre l’un i l’altre? No oposar-se a la sortida a borsa i aprovar el fullet contribueix a crear una aparença de solvència. No és així?”
I conclou: “Qui va decidir la sortida a borsa tampoc va ser el soci auditor, però, tot i això, en el seu cas sí que es considera que hi ha indicis delictius respecte a la seva actuació”.

fintech

Més d’un any i mig. Aquest és el temps que porta esperant la fintech catalana Verse per aconseguir l’autorització del Banc d’Espanya com a entitat de pagaments. Fins aleshores tenen un acord sòlid amb una altra empresa del sector que els permet operar sense problemes amb la seva aplicació de pagaments mòbils entre particulars. Ser disruptiu en un sector com la banca no és una tasca fàcil, sobretot quan el marc normatiu avança a pas lent. En els últims mesos, però, l’aproximació de la data límit per aplicar una directiva europea clau per al sector ha provocat que els reguladors espanyols augmentin els senyals d’apropament cap a la revolució tecnològica dels serveis financers.
El govern de Rajoy va obrir a consulta pública el mes passat l’avantprojecte de llei per traspassar a la legislació espanyola la directiva de la Comissió Europea PSD2. Aquesta normativa fa referència a temes com els pagaments digitals, i obligarà els bancs a cedir les dades dels seus clients a altres operadors quan ho autoritzin per oferir-los els seus serveis. Aquest pas endavant farà que sigui més fàcil gestionar molts aspectes de la nostra vida financera sense haver de tenir un banc com a intermediari.
Espanya, però, està esgotant el temps per aplicar el nou text, pel qual té de marge fins a l’1 de gener del 2018. “Hi ha un lobi extremadament intens format pels bancs per retardar aquest moment”, explica el conseller delegat de Kantox i president de l’Associació Espanyola de Fintech, Philippe Gelis. Per a l’emprenedor, que lidera des de fa sis anys la companyia d’intercanvi de divises entre particulars, la reactivació de l’executiu ve més donada per l’aproximació de la data límit per obeir Europa que per una voluntat exprés de regular el sector.
Tot i així, el mateix ministre d’Economia, Luis de Guindos, també va anunciar fa poc que el govern espanyol està estudiant diversos models de regulació que farà públics aviat per reobrir aquest debat. En aquest sentit, la consulta pública de l’avantprojecte de llei pretén recollir les opinions de les entitats que es puguin veure afectades per la nova normativa. Per això, planteja qüestions com ara quines haurien de ser les opcions perquè l’autorització d’entitats de pagament sigui més àgil i eficaç.
No només l’executiu intenta acostar-se al camí que marca Europa; la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) també ha anunciat un banc de proves regulatori -el que al Regne Unit ja es coneix com a sandbox - que permetrà a start-ups financeres provar si el seu model és viable en un entorn limitat. Per a segments de les fintech com el crowdlending -els préstecs de particulars per a projectes empresarials- l’esforç regulatori ha sigut clau perquè el negoci faci un salt endavant. Així ho explica el fundador de la plataforma Arboribus, Josep Nebot. Des de l’any passat, la CNMV ha regulat aquest àmbit i, segons l’emprenedor, això els ha permès atreure cada vegada més inversors professionals i ha donat un segell de qualitat al seu model. No obstant, Nebot també reconeix que aquest primer marc encara es pot millorar, i per això el sector ha creat una associació per entrar en converses amb els reguladors amb l’objectiu d’introduir nous canvis.
Clam per un marc estable
Gelis treu importància als últims moviments del govern i recorda que encara costa molt treure un producte al mercat pels límits estrets de la llei. De fet, apunta que la falta d’un marc normatiu estable ha fet que algunes fintech espanyoles optin per desenvolupar el seu negoci en altres països com França o el Regne Unit, on els governs estan fent més esforços per adaptar-s’hi.
Una altra organització del sector, l’Associació Espanyola de Fintech i Insurtech (Aefi) ha recollit en un llibre blanc les principals demandes en aquest sentit. A l’escrit, l’entitat hi denuncia la falta de proactivitat dels poders públics a l’hora de realitzar accions concretes i exigeix un marc que garanteixi seguretat jurídica per a les empreses que operen a l’Estat. Segons Aefi, aquest any el sector sumarà més de 5.000 nous llocs de treball i arribarà a les 400 companyies a finals del 2018. Un negoci que no es volen deixar perdre per la manca de regulació.

google /inem

Quan algun dels gegants d’internet es proposa entrar en un mercat, les empreses que ja hi són es posen a tremolar. Les pròximes damnificades per un desembarcament de Google podrien ser les agències de col·locació públiques i privades. Sundar Pichai, el conseller delegat de Google, va anunciar dimecres que el següent tipus d’informació que es podrà buscar al cercador seran les ofertes de feina.
El nou agregador Google for Jobs explorarà i organitzarà els milions de vacants publicades en serveis com Monster, Facebook, LinkedIn i CareerBuilder, i permetrà consultar-les per criteris com el nivell salarial, l’experiència requerida, la categoria laboral i la ubicació, inclosa la disponibilitat de transport públic. Grans empreses com FedEx i Johnson&Johnson ja hi estan afegint les ofertes que publiquen a les seves webs. L’objectiu de Google és que a cap persona disposada a treballar -inicialment als EUA, més endavant en altres països- li passi per alt una feina existent que s’ajusti al que busca i que cap empresa deixi de trobar l’empleat que necessita.
Intel·ligència artificial
Pichai explica que si ara poden oferir aquest servei és perquè, gràcies a l’ús d’intel·ligència artificial, són capaços d’interpretar les consultes dels usuaris i comparar-les amb les diverses maneres de descriure un mateix lloc de treball que tenen les diferents empreses. Ja fa un any Google va declarar que aquesta tecnologia era més important per al seu futur que els mòbils, i la setmana passada va ser protagonista de la convenció anual I/O per a desenvolupadors, celebrada a Califòrnia.
Per exemple, en les funcions de reconeixement d’imatge, l’encerta més que els humans. El majordom virtual Google Assistant és capaç d’indicar-nos quin tipus de flor està veient la càmera del nostre mòbil; identificar el restaurant que tenim al davant i mostrar-nos les ressenyes de clients que hi han estat abans; connectar-se automàticament a una xarxa wifi només fent una foto de l’etiqueta amb la contrasenya que hi ha a sota del router, o afegir a la nostra agenda la data i l’hora d’un concert a partir del rètol que l’anuncia, a més d’oferir-nos comprar les localitats allà mateix.
Els 1.200 milions de fotografies i vídeos que cada dia guarden a Google Photos els seus 500 milions d’usuaris -és el servei d’adopció més ràpida de tota la història de Google- també seran a partir d’ara més fàcils de gestionar gràcies a la intel·ligència artificial: l’aplicació identificarà les persones que surten a les fotografies que acabes de fer i et proposarà compartir-les amb ells, creant automàticament un àlbum de l’esdeveniment amb totes les imatges aportades pels assistents que ho vulguin. Si l’usuari designa una persona de la seva confiança -per exemple, la seva parella- Photos també podrà compartir automàticament amb ella totes les fotografies noves on surtin, per exemple, els fills de tots dos. Això sí, aquestes funcions només estan disponibles als països on està permès el reconeixement facial; és a dir, fora d’Europa.
Google fins i tot ha incorporat intel·ligència artificial en les funcions d’AndroidO, la pròxima versió del seu sistema operatiu per a mòbils: quan toquem dues vegades la pantalla, les aplicacions reconeixen automàticament el que hem assenyalat, sense haver de seleccionar-ho a mà. Si és el nom d’un lloc, mostrarà un botó per obrir Google Maps; si és una adreça electrònica, el botó que proposarà és el de Gmail. I aquest servei de correu proposarà automàticament diverses respostes possibles a cada missatge que rebem, que dependran del seu contingut.
Naturalment, també hi ha intel·ligència artificial al darrere del Google Home, l’altaveu connectat de sobretaula que rivalitza amb els Echo d’Amazon. Des d’ara, cada Home és capaç d’identificar quina de les persones que viuen a la llar -fins a un màxim de sis- li està fent cada consulta, per respondre en conseqüència. Altres novetats del Home són la possibilitat de trucar gratuïtament i sense mans a qualsevol telèfon fix o mòbil dels EUA o el Canadà (els Echo d’Amazon només es poden trucar entre ells) i la de respondre a les consultes no amb la veu, sinó visualment a la pantalla més gran de la casa: la del televisor. Dimecres Susan Wojcicki, la consellera delegada de YouTube, també va anunciar una altra novetat durant la seva primera intervenció en una convenció I/O: els vídeos en 360 graus de la plataforma es podran veure a l’aplicació per a televisors connectats.
A la convenció I/O, els directius de Google van presumir de xifres que indiquen la magnitud que ha assolit el que va començar com un buscador de pàgines web: ja hi ha 2.000 milions de dispositius Android actius; cada dia es veuen a YouTube 1.000 milions d’hores de vídeos, el 60% de les quals en mòbils; la botiga Play Store d’aplicacions i jocs ja ha servit 82.000 milions de descàrregues, i el sistema Google Play Protect verifica diàriament la seguretat de 50.000 milions d’aplicacions instal·lades en els telèfons dels usuaris i les desactiva per prudència quan detecta un comportament sospitós.
A la recerca de nous usuaris
Els milers de milions que interessen més a Google són els d’usuaris que encara no té, i que són majoritàriament en països en vies de desenvolupament. Per això, entre els 191 idiomes i dialectes que preveu l’aplicació Gboard de teclat virtual per a mòbils Android hi acaben d’incloure 22 variants utilitzades a l’Índia, el primer país del món en quantitat de descàrregues d’aplicacions Android.
L’empresa ja té a punt Android Go, una versió lleugera del sistema que podrà funcionar en els smartphones més barats, amb menys d’un gigabyte de memòria RAM, i que inclourà variants de les aplicacions de Google que consumiran menys dades de mòbil. La Play Store destacarà els títols que estiguin optimitzats per a connexions lentes, i el navegador web Chrome comprimirà el contingut de les pàgines abans de descarregar-les. L’aplicació de YouTube permetrà previsualitzar els vídeos en baixa resolució, guardar-los al telèfon per veure’ls després sense cobertura i transferir-los directament a un altre mòbil per wifi, sense consumir dades de l’operadora. La idea és que ningú, per pobre que sigui, tin

Tarradellas

La commemoració del quarantè aniversari del restabliment oficial de la Generalitat de Catalunya i del retorn del president Josep Tarradellas ha suscitat un notable impacte públic. No en va, va ser l’acte més important de tot el procés de liquidació del franquisme a Catalunya i el que va convertir l’autogovern català en un “cas a part” dins de la transició política espanyola, ja que Madrid el va oficialitzar molt abans de l’aprovació de la Constitució del 1978. En el fons, va ser una mena de reconeixement dels drets històrics catalans.
Aquesta importància explica que apareguin moltes interpretacions sobre aquell esdeveniment, fins i tot algunes de contradictòries. Fa poc se’n queixava Jordi Serrano en un article, “Les mentides sobre el retorn del president Tarradellas”, en aquest mateix diari del 26 d’abril del 2017. No ens ha de sorprendre, sempre passa. Sobretot si és un fet de la història relativament recent. Penso, però, que cal escollir aquelles reconstruccions que es basen en una documentació fiable i en testimonis solvents, i també les que aborden els fets des d’una posició equànime que, per més que prengui partit, no distorsioni les posicions de les diferents parts implicades.
Personalment m’he d’incloure entre aquells que ara, passats quaranta anys, i amb més informació, han modificat radicalment la visió que tenien aleshores. De jove manifestava una actitud força crítica sobre l’actuació del president Tarradellas. Aleshores tenia disset anys i militava a la joventut comunista, vinculada al PSUC. Aquesta opinió ja va canviar de manera substantiva quan em vaig fer historiador i vaig conèixer amb més precisió el personatge i el context. Darrerament, encara m’he refermat més en el fet de valorar el seu paper, gràcies a haver realitzat el volum Josep Tarradellas. El retorn del president (juny-desembre 1977) (Edicions DAU) i haver pogut consultar documentació fins ara inèdita o poc coneguda i comptar amb nombrosos testimonis significatius de l’època.
Certament, el 1977 van existir diferències importants entre els diversos partits democràtics catalans sobre Tarradellas i la via que ell va impulsar. Però cal destacar que, per damunt de les dissensions -i de manera pública-, tots van donar suport al president, en van reclamar el retorn i van exigir el restabliment de la Generalitat. La unitat es va imposar i Tarradellas en va ser el capdavanter. Per tal que l’autogovern fos una realitat, calia el compromís de gent molt diversa i d’un espectre polític molt ampli que anava des d’aquells que s’havien implicat amb el franquisme (però que en volien la liquidació) fins als que se situaven en l’esquerra radical. Una unitat que va ser l’horitzó polític constant del president Tarradellas i que es va imposar en el primer govern de la Generalitat restablerta, l’únic que fins ara ha acollit una diversitat política tan àmplia.
És cert que encara avui hi ha gent que va viure en primera línia aquells moments i que mantenen una actitud de reticència. Però penso que com més a fons s’estudiï l’actuació de Tarradellas, més creixerà la seva figura. Ben aviat serà reconegut com un dels grans presidents de la Generalitat contemporània i, com a tal, tindrà una vigència perenne.
De la mateixa manera, el fet que ell va protagonitzar -i que sens dubte és l’acte polític més important de les darreres dècades del segle XX- també té, ara i aquí, una inusitada vigència. Com el 1977, ens trobem en un moment de transició i existeix una demanda pacífica, democràtica i massiva en favor d’un autogovern que ara es concreta en una república independent. És molt arriscat determinar què hauria opinat el president Tarradellas d’aquesta reivindicació. No podem saber-ho. Però sí que sabem que la fórmula d’èxit que ell va aplicar es va basar en la unitat interpartidista i en la mobilització de la societat civil (ja que aleshores no hi havia institucions públiques democràtiques -ajuntaments, diputacions, Parlament...-). Potser la gran diferència entre aquells moments i ara és l’actitud del govern espanyol. Aleshores va saber agafar el bou per les banyes i va fer un pas molt impopular en l’Espanya d’aleshores (més que no pas legalitzar el Partit Comunista). Suárez li va dir a Tarradellas, en la tumultuosa primera reunió que van tenir, que la Generalitat la podien voler molt els catalans, però que a Espanya no la volia ningú. Ara el govern de Madrid només respon amb l’immobilisme, la intransigència, les amenaces i la judicialització dels polítics catalans.

dijous, 18 de maig del 2017

la NSA espia?

L’Agència de Seguretat Nacional (NSA) dels Estats Units va injectar programes espia en quatre servidors de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i en un altre ordinador de la Universitat de Barcelona(UB) entre el 2002 i el 2004, segons consta en dues filtracions difoses pel grup de hackers The Shadow Brokers (podeu consultar aquí la llista de servidors objectiu). Totes dues universitats han investigat la filtració i han explicat al diari ARA que les màquines en qüestió ja no estan actives, de manera que no han pogut comprovar si hi havia programari espia, però també mantenen que en tot cas no s’hauria filtrat cap dada sensible.
Un portaveu de la UB assegura que “l’equip de tecnologies monitoritza els equips periòdicament i s’encarrega de fer les accions oportunes en cas que es confirmi qualsevol vulnerabilitat”. El servidor en qüestió era del departament de bioquímica i biologia molecular, segons ha pogut saber l’ARA. La UB insisteix que “no formava part de la xarxa corporativa central” i que aquests ordinadors tan sols oferien serveis molt limitats, com ara les webs i els correus electrònics de cada departament.
Tots els ordinadors implicats estan fora de servei des de fa anys
“Fa més de deu anys que tenim aquestes màquines fora de servei i això vol dir que en sabem molt poques coses”, admet el professor d’informàtica i delegat TIC de la UPC, Sebastià Vila. Dues eren servidors de DNS (sistema de noms de domini), que tradueixen les peticions d’accés al nom d’una web concreta -com ara upc.edu - al codi numèric que correspon al servidor on està allotjada. Una altra era “un PC ordinari” del qual no queda cap registre i l’última era “una màquina interna” dels serveis informàtics de la UPC. “No hem detectat cap màquina que tingués informació conflictiva”, explica Vila, que assegura que també van veure que la llista incloïa servidors d’altres centres d’investigació de diversos països -als quals van avisar- però manté que “en general” els servidors de recerca “no tenen informació gaire sensible, excepte certes recerques especials”.
Vila veu creïble que la NSA hagi fet servir programari espia i admet que “és possible” que se n’hagués instal·lat als servidors de les dues universitats catalanes, tot i que insisteix que a hores d’ara ja no es pot comprovar perquè “les màquines no existeixen ni físicament”. Però quin sentit té que la NSA espiés aquests ordinadors? Vila també s’ho pregunta i aventura que amb aquesta estratègia haurien aconseguit tenir “una idea de com està configurada una xarxa”, fet que podien fer servir, més endavant, en cas que haguessin volgut “saber coses”. També dubta que busquessin informació de la UPC en concret. Creu que podria ser que llancessin aquests programes de manera arbitrària i global i que les universitats catalanes haguessin sigut “víctimes aleatòries” d’un experiment de l’agència d’intel·ligència.
Al gener un informàtic que treballa a la UPC va enviar un correu electrònic a una llista de distribució de companys de feina. Avisava d’una “nova filtració del grup The Shadow Brokers en què es llistava un seguit d’equips sota el control de la NSA”; i explicava que alguns eren de la universitat. Acabava dient: “Podria ser que el software de control de la NSA ja no estigui afectant aquests equips, tot i que tampoc hi ha garanties que no hagin trobat la manera de colar-ne algun de nou”. El cert és que la universitat ja ho havia analitzat a l’octubre. El responsable de seguretat informàtica de la UPC, Víctor Huerta, en un debat a Twitter sobre aquest mateix assumpte, va piular: “Les màquines no estan operatives des de fa anys o van ser reinstal·lades fa temps”.
@victorhuertabcn @sasit @jordiguijarro Ja ho he trobat a MEGA. El link si el voleu, per DM. La llista, aquí http://pastebin.com/V6wphj2C pic.twitter.com/oe1qlIwV2U
@froVirosez @sasit @jordiguijarro Gràcies a tots. Les màquines no estan operatives des de fa anys o han estat fa temps reinstalades.
L’alarma no va anar més enllà. Però la filtració de The Shadow Brokers del 8 d’abril incloïa un altre document amb el que Edward Snowden va definir com una llista “d’infraestructures civils d’aliats hackejades extrajudicialment per la NSA”. El document tornava a incloure els cinc servidors de la UB i la UPC. Snowden mateix ja havia parlat altres vegades sobre aquest grup dehackers i fins i tot els ha vinculat amb Rússia. The Shadow Brokers van començar a filtrar l’estiu de l’any passat informació sobre les eines de ciberespionatge que hauria fet servir la NSA. Experts com Snowden mateix o l’empresa Cisco han donat credibilitat a la vulnerabilitat de la NSA i la veracitat de les filtracions.

WannaCry: un avís del que pot arribar a passar

The Shadow Brokers torna a la càrrega. Avui el grup de hackers ha amenaçat de posar en marxa al juny un “servei de filtració del mes” amb vulnerabilitats i programari espia de l’Agència de Seguretat Nacional (NSA) dels EUA, informació interna de bancs centrals i dades internes d els programes nuclears de Rússia, la Xina, l’Iran i Corea del Nord. El grup de hackers va filtrar el mes passat la vulnerabilitat dels sistemes operatius Windows desenvolupada per la NSA que permet que el WannaCry s’escampi a una velocitat rècord i a l’últim missatge amenaça d’alliberar informació encara més perillosa, si ningú no paga abans. En aquella mateixa filtració també hi havia els documents que assenyalen l’espionatge de la NSA a les dues universitats catalanes.
En l’últim missatge de The Shadow Brokers a la xarxa social Steemit, publicat ahir en un anglès volgudament precari, el grup es queixa que ni la NSA ni cap govern els hagi ofert comprar la informació que van aconseguir de l’agència d’espionatge nord-americana. A més, afirmen que tenen el 75% del ciberarsenal dels Estats Units.
Microsoft ja ha admès oficialment que el WannaCry, que segresta les dades dels ordinadors infectats fins que no es paga un rescat, s’ha fet aprofitant vulnerabilitats de Windows desenvolupades per la NSA -que les va aprofitar per espiar en lloc d’avisar perquè es resolguessin- i filtrades per The Shadow Brokers. En un article al blog oficial, el director jurídic de Microsoft, Brad Smith, reclama als governs que tractin les ciberarmes com les armes convencionals. “Aquest atac és un altre exemple de per què l’acumulació de vulnerabilitats per part dels governs és un problema -afirma Smith-. Un escenari equivalent amb armes convencionals seria que robessin a l’exèrcit dels EUA alguns míssils Tomahawk”.

Mentrestant, continuen les investigacions per aclarir qui és l’autor del WannaCry. Alguns especialistes, incloent-hi analistes de Kaspersky i Symantec, apunten les semblances entre el codi d’una de les primeres versions del programa i el malware del grup Lazarus, vinculat amb Corea del Nord.

nixon vs trump

L’ombra del denigrat Richard Nixon ha començat a perseguir Donald Trump. Les comparacions de l’actual president dels Estats Units amb el predecessor que va dimitir el 1974 per l’escàndol Watergate s’han multiplicat després que s’ha sabut que Trump va demanar aturar la investigació sobre un dels membres del seu govern.
Trump es va reunir el 14 de febrer amb el llavors director de l’FBI, James Comey. Al Despatx Oval de la Casa Blanca va instar el funcionari a posar fi a les indagacions sobre el general Michael Flynn, que el dia abans havia deixat el seu càrrec com a conseller de Seguretat Nacional. La policia federal investiga si Flynn -que va mentir sobre els seus contactes amb l’ambaixador rus a Washington- i altres assessors de la campanya de Trump es van coordinar amb Rússia per influir en les últimes presidencials dels EUA.
“Espero que pugui deixar passar això -va assegurar el mandatari a Comey-, [Flynn] és un bon paio”. Aquesta és la versió que el cap de l’FBI -acomiadat per Trump ara fa una setmana- va escriure en un document intern revelat pel diari The New York Times. La Casa Blanca ha desmentit aquests fets, mentre que el Congrés va sol·licitar ahir a l’FBI veure aquest memoràndum i, fins i tot, una audiència de Comey davant del comissió d’intel·ligència de la cambra baixa.
Nixon va ser acusat fa 43 anys d’obstrucció a la justícia per haver intentat fer descarrilar el cas sobre el robatori de la seu del Partit Demòcrata, i va deixar la presidència abans que el Congrés votés la seva impugnació. Per a molts legisladors actuals de l’oposició demòcrata, i per a alguns de republicans, si la demanda de Trump a Comey és certa es podria considerar obstrucció a la justícia i es podria iniciar un procés d’impugnació de la presidència del magnat de la immobiliària novaiorquès.
La ‘pistola fumejant’
Alguns ja comparen el document de Comey amb les gravacions a la Casa Blanca que van causar la caiguda de Nixon, l’anomenada pistola fumejant, en l’argot polític nord-americà. “¿És el memoràndum de Comey l’inici del final de Trump?”, es preguntava ahir David Remnick, director de la revista New Yorker.
El document de Comey, però, és la seva paraula contra la del president. I, per tant, serà més difícil de provar el delicte d’obstrucció a la justícia. D’altra banda, Nixon va dimitir, en gran part, perquè va perdre el suport del seu partit. I, tal com admet Remnick, Trump es mantindrà al poder si no li passa el mateix que al seu antecessor.
Només els republicans, que controlen les dues cambres, poden començar un procés d’impugnació del president. I si els demòcrates obtenen una majoria de la cambra baixa en les legislatives del 2018 -tal com creuen que pot passar-, segurament podrien iniciar-lo. Però la impugnació al president només tindrà èxit si és aprovada per la majoria de la cambra baixa i dos terços del Senat.
Trump critica els mitjans
Trump va ignorar ahir les acusacions, que han creat un nou enrenou polític, i es va erigir com un màrtir del país. “Vegin com m’han tractat els mitjans. Cap polític ha estat més mal tractat en la història. Però l’adversitat et fa fort”, va declarar en el discurs que va fer en la graduació de l’Acadèmia de Guardacostes, a l’estat de Connecticut.
D’altra banda, el president rus, Vladímir Putin, es va oferir a publicar la transcripció de la reunió que va mantenir el seu ministre d’Exteriors, Serguei Lavrov, amb Trump a la Casa Blanca. Els mitjans van informar que el president nord-americà havia revelat informació classificada sobre la lluita contra l’Estat Islàmic al cap de la diplomàcia russa -sense el permís de la font, Israel-. “Veiem que als Estats Units s’està creant una esquizofrènia política”, va afirmar Putin.
Chelsea Manning, que va filtrar documents secrets a Wikileaks, surt de la presó
L’exsoldat Chelsea Manning va sortir ahir de la presó militar situada a Fort Leavenworth, Kansas. En els últims dies de la seva presidència, Barack Obama va rebaixar de 35 a 7 anys la pena contra la responsable de la filtració d’informació classificada més gran dels Estats Units.
Manning -considerada la primera gran font de la pàgina web Wikileaks- s’ha convertit en els últims anys en un símbol de la lluita transsexual. “Sigui el que sigui que tingui per davant, és molt més important que el passat”, va dir en un comunicat.
L’exmilitar és la persona que ha passat més temps en una presó per haver filtrat informació secreta. Obama va decidir commutar-li gran part de la pena perquè va mostrar penediment per haver filtrat, el 2010 a Wikileaks, milers documents de la guerra de l’Iraq i de l’Afganistan i cables del departament d’Estat dels EUA.
Poc després de sortir del penitenciari, Manning, de 29 anys, va penjar una foto a Twitter de les seves primeres passes en llibertat. Iniciarà la seva nova vida amb el suport de 130.000 dòlars de donacions.

dimarts, 16 de maig del 2017

EL PALAU DEL VERS

Qualsevol objecte, per petit que sigui, pot ser el portal cap a una reflexió més general. Comences a escriure sobre un llapis o un gos i inevitablement els dos pols magnètics de la poesia, l’amor i la mort, t’atreuen cap a ells”. Amb aquestes paraules es presentava aquest dilluns Billy Collins, poeta nascut a Nova York el 1941, capaç de col·locar més de 50.000 exemplars dels seus llibres als Estats Units. Collins serà un dels cinc poetes que recitaran aquest dimarts a la nit en una nova edició del Festival Internacional de Poesia de Barcelona, que des de fa 33 anys se celebra un cop a l’any al Palau de la Música i que tanca Barcelona Poesia (21h, 6 €). L’acompanyaran l’italià Paolo Agrati, la portuguesa Ana Luísa Amaral, la nicaragüenca Gioconda Belli i la catalana Maria Sevilla. El recital arrencarà amb un poema de Leonard Cohen i comptarà amb intervencions sonores de Xavi Lloses.
“A més de tres veus consolidadíssimes com la d’Amaral, Belli i Collins, comptem amb un defensor de la poesia oral contemporània, Paolo Agrati, i amb una veu amb molt de present i encara més futur, Maria Sevilla”, diu Àngels Gregori, codirectora de Barcelona Poesia juntament amb Teresa Colom. Sevilla va debutar el 2015 amb Dents de polpa, publicat a la mallorquina AdiA Edicions, editorial amb un gran olfacte per detectar noves veus. La de Sevilla és descrita per Àngels Gregori com a “radical”, influenciada tant per “poetes com Blai Bonet com pel punk i el porno”. Un dels inèdits que llegirà, Crip is sexy, mostra l’impacte directe que provoca la seva proposta: “M’imagino la vostra presència / foradant-me. La bellesa / d’una erecció pneumàtica, / ortopèdica, esquinçant-me / la brutor entre les natges”.
De l’espectacle a la ironia
Paolo Agrati provarà de demostrar la força escènica dels seus poemes. Tant puja a l’escenari com a músic -canta a la Spleen Orchestra- com fa de performer i poeta. També és escenògraf: recrea la música i l’ambient de les pel·lícules de Tim Burton. Ana Luísa Amaral, de la qual s’ha traduït recentment Oscuro (Olifante, 2015) farà un petit tast de la seva poètica, que arrenca sovint de l’experiència personal. “Antonio Gamoneda diu que la poesia és una pàtria a dins d’una pàtria -comenta-. Per a mi, la poesia és una terra de ningú amb gent que hi viu. Tots nosaltres som estrangers al nostre planeta. Tots hem sigut emigrants en algun moment i, per tant, refugiats”. De Gioconda Belli acaba d’arribar Sobre la grama (Navona, 2017). “La meva és una poesia reivindicativa amb consciència de ser escrita per una dona. El meu país viu de la imaginació. És el nostre actiu més preuat: si poguéssim exportar la poesia no tindríem problemes econòmics”. Belli destaca, entre els grans clàssics de la poesia de Nicaragua, Rubén Darío, Ernesto Cardenal i José Coronel Urtecho.
Billy Collins mostrarà la ironia que s’amaga a dins dels seus versos. Llegirà un poema que va dedicar al seu estimat Floquet de Neu fa anys. També Amor a l’atzar, que comença així: “Aquest matí mentre caminava per la riba del llac / m’he enamorat d’un petit ocell / i hores després d’un ratolí / que el gat ha deixat sota la taula del menjador”.

dilluns, 15 de maig del 2017

poder adquisitiu

En els últims cinc anys el poder de compra dels catalans ha caigut gairebé l’equivalent a un sou mensual. Concretament, aquest 2016 un català hauria hagut de cobrar de mitjana 1.260 euros anuals més per tenir el poder adquisitiu que tenia el 2011. Aquesta caiguda multiplica per més de dos la del conjunt d’Espanya -on s’han perdut de mitjana 480 euros de poder de compra- i només es dona amb una intensitat similar a Extremadura. Però a què es deu aquesta diferència? Que la pèrdua de poder adquisitiu hagi sigut el doble a Catalunya que a la resta de l’Estat s’explica per la combinació d’un escenari de preus més elevats, un sector serveis que ha creat feines de més mala qualitat i temporals i la destrucció de feines que partien d’un salari més elevat.
Aquestes conclusions provenen d’un informe publicat ahir per la consultora laboral Adecco que analitza l’evolució dels salaris al conjunt de l’Estat des del 2011 fins al 2016. Així doncs, segons aquest estudi, que pren com a referència el salari brut mensual durant aquest període, les comunitats on més va baixar la capacitat adquisitiva van ser Catalunya i Extremadura, amb un descens del 5,8%, però el retrocés mitjà va ser del 2,4% a Espanya. Però hi va haver excepcions: mentre que la majoria d’espanyols van veure com es foradava la seva butxaca en aquest lustre, els ciutadans de Cantàbria i Madrid van guanyar poder adquisitiu. En euros, això suposa que un català ha perdut en cinc anys 1.260 euros de poder adquisitiu, mentre que la mitjana dels espanyols han perdut 480 euros.


Sous pitjors i preus més alts
Si ens fixem només en el sou, Catalunya continua sent una de les comunitats de l’Estat amb una remuneració mitjana més elevada, de 1.722 euros al mes, mentre que la mitjana espanyola és de 1.636 euros. Tot i això, la pèrdua ha sigut tan accentuada a Catalunya que la diferència entre el que cobra un català i un espanyol s’ha anat reduint i si entre el 2007 i el 2013 un català cobrava de mitjana uns 100 euros més, ara en cobra uns 86 més.
Aquest és en part un dels motius del fet que s’hagi perdut més poder de compra. “A Catalunya els assalariats que han perdut la feina durant aquest període cobraven més [de salari] que la mitjana espanyola, mentre que els que han entrat de nou [al mercat laboral] ho han fet amb sous més baixos”, apunta Xavier Cuadras, economista de la Universitat Pompeu Fabra. A aquest fenomen cal sumar-hi l’efecte dels preus. Tal com explica Diego Barceló, un dels autors de l’informe d’Adecco, a Catalunya els preus han evolucionat de manera lleugerament diferent: “Bona part de la pèrdua es concentra en el 2012, quan l’IPC es va disparar un 3%, i tot seguit a Catalunya va continuar creixent mentre a Espanya retrocedia”.
Mitja jornada i al sector serveis
En aquest sentit, l’informe d’Adecco també posa de manifest quins sectors han patit més aquesta devaluació del poder de compra. Tal com indica Cuadras, cal fixar-se que en aquest període la reducció de poder adquisitiu es concentra principalment en el sector dels serveis, el que genera més ocupació a Catalunya i a Espanya (i també el que parteix de remuneracions més baixes). De fet, en aquest sector, els treballadors catalans han perdut un 7% de poder de compra, ja que han passat d’un salari mitjà de 1.694 euros al mes a 1.650 euros (a Espanya la caiguda és del 3%). Tot i això, mentre que a la resta de l’Estat els salaris de la indústria i de la construcció van repuntar lleugerament, a Catalunya també van reduir-se.
Barceló també recorda que l’augment de la temporalitat i les jornades a temps parcial també agreugen l’efecte. “Si ens fixem estrictament en els salaris, s’han mantingut o, fins i tot, han augmentat un 0,1% cada any, però hi ha més contractes temporals o a temps parcial, cosa que redueix la capacitat de compra”, assenyala. L’última Enquesta de Població Activa revelava que l’últim trimestre del 2016 hi havia 33.600 contractes temporals més a Catalunya que l’any anterior.
Amb tot, aquest 2017 la negociació col·lectiva -que ha de fixar la pujada salarial als convenis- encara no s’ha resolt, principalment perquè els sindicats defensen que cal aturar la pèrdua de poder adquisitiu acumulada i començar a recuperar-la. Però ahir el president de la patronal CEOE, Joan Rosell, no ho donava per solucionat. Mentre que els indicadors apunten que la inflació es mantindrà al 2,5%, els empresaris defensen que els salaris no pugin més d’un 1,8%, cosa que allargaria un any més la pèrdua.

Les claus

1.Per què ha caigut el poder adquisitiu?
Tant a Catalunya com a Espanya, els salaris han perdut poder de compra entre el 2011 i el 2016 perquè o han retrocedit o s’han mantingut igual, al mateix temps que els preus creixien lleugerament i que augmentaven els contractes de poca qualitat, com els temporals o de mitja jornada.
2. Per què a Catalunya cauen amb més força?
Perquè els preus a Catalunya van començar a recuperar-se abans que a la resta de l’Estat, una recuperació que no es va notar igual en els sous. A més, quan Catalunya ha tornat a recuperar ocupació ho ha fet amb salaris molt més baixos, mentre que les feines destruïdes tenien sous superiors a la mitjana espanyola. També hi influeix el pes del sector serveis, que a Catalunya ha patit particularment la devaluació del seu poder de compra, per sobre d’altres sectors.
3. ¿ S’està capgirant la tendència?
Segons Adecco, el 2016 la pèrdua de poder adquisitiu a Catalunya va ser del 0,2%, igual que a la resta d’Espanya, perquè els preus van avançar ja de manera similar. De cara al 2017, la previsió és que els salaris creixin menys que la inflació, que es preveu que superi el 2,5%.

el bus

Pablo Iglesias es va consolidar el 12 de febrer com a líder de Podem -per davant d’Íñigo Errejón- amb la defensa d’una estratègia política que retornés la lluita al carrer. Dos mesos després, el seu partit va pujar al Tramabús per denunciar els casos de corrupció passats i presents que esquitxen el PP, el PSOE, l’antiga CiU, els Pujol i la família reial. El bus, que va arribar ahir a Catalunya, va començar a circular per Madrid poques setmanes després que ho fes el de l’entitat ultracatòlica Hazte Oír, amb un polèmic missatge que menystenia el col·lectiu transsexual. El Pacte Nacional pel Referèndum també va decidir utilitzar aquest sistema per anunciar-se, i tot i que no ha llogat cap bus per fer una ruta pel país, ha pagat publicitat als autobusos de Barcelona per reclamar el dret a decidir dels catalans.
Balanç positiu
Més enllà del missatge de fons, la campanya publicitària d’Hazte Oír va tenir els seus fruits. Segons han explicat fonts de l’entitat a l’ARA, més de 50.000 persones se’n van fer socis durant les dues setmanes de més rebombori, quan l’Ajuntament de Madrid va retenir l’autobús i els Mossos el van immobilitzar al peatge de Martorell. Reconeixen que el ressò mediàtic va fer que molta gent conegués l’associació. Per la seva banda, el secretari de comunicació de Podem, Juan Manuel del Olmo, subratlla que el Tramabús permet aportar una “referència visual al discurs teòric”, cosa que, assegura, ajuda molt en l’abast del missatge. “La imatge de Luis Bárcenas fent botifarra a la premsa identifica directament el cas de la caixa B del PP”, explica. L’objectiu és “treure del Congrés” els posicionaments del partit, que “contínuament bloquegen la triple aliança del PP, PSOE i Cs”.
En l’èxit comunicatiu, ¿hi té alguna cosa a veure el vehicle? L’informe de l’EGM de l’últim any conclou que de tots els suports exteriors, l’autobús és el més eficaç a l’hora de fer penetrar missatges publicitaris en el seu target. Dels 30 milions de persones a l’Estat majors de 14 anys que afirmen haver vist anuncis a l’espai públic, 20 milions recorden haver-ne vist en un autobús. “La gràcia no és el suport, és el missatge provocador i transgressor”, adverteix d’entrada Ester Almenar, doctora en comunicació i especialitzada en màrqueting. Segons Almenar, la clau de l’èxit de les campanyes d’Hazte Oír i de Podem -a diferència de la del Pacte pel Referèndum-és disposar d’un vehicle propi, perquè permet organitzar amb llibertat l’itinerari durant un període de temps indeterminat. “Això fa que puguis introduir un missatge més disruptiu i que s’escapa dels controls habituals”, afegeix.
Una dinàmica creixent
L’assessor en comunicació política Antoni Gutiérrez-Rubí opina que l’autobús té una “prima de visibilitat extraordinària” si l’anunciant l’encerta amb una campanya bona i creativa. Sobretot, perquè els mitjans de comunicació accediran a fer-ne ressò. L’expert introdueix també el component de les xarxes socials. “Com que són a la via pública, poden ser fotografiats i comentats”, assenyala, cosa que en multiplica l’abast. Segons Gutiérrez-Rubí, s’està fent de l’autobús per carretera un element de comunicació política “permanent”, més enllà del que s’utilitza tradicionalment durant les campanyes electorals. Tot i això, adverteix que no es pot parlar d’una manera de fer política “alternativa”, però sí “autònoma o complementària”. “Estar al carrer i en ruta té premi”, conclou.