dimecres, 29 d’abril del 2020

justicia d'estiu

Una de les conseqüències de l'estat d'alarma ha estat la paralització de bona part de la justícia ordinària, i els tribunals ja es preparen per a una allau de noves causes, relacionades amb la custòdia de menors a les famílies, els acomiadaments, els procediments d'insolvència d'empreses i un llarg etcètera quan obrin les portes. És per això que el ministeri de Justícia ha elaborat un reial decret que ha aprovat aquest dimarts el consell de ministres, en el qual s'estableixen mesures transitòries durant l'estat d'alarma i els tres mesos posteriors al seu aixecament. Les més destacades: habilitar un terç del mes d'agost i fomentar el format telemàtic.

De l'11 al 31 d'agost

Es declara hàbil el mes d'agost des del dia 11 fins al 31 exceptuant els festius i els caps de setmana. A més, es faran torns de matí i de tarda, fins a les 20 h, que s'hauran d'omplir amb la plantilla de l'administració de justícia actual perquè no hi haurà noves contractacions més enllà que el personal interí pugui desenvolupar tasques que fins ara no feia.

Eines telemàtiques

La nova normativa també inclou iniciatives que tenen com a objectiu protegir la salut dels treballadors i els ciutadans que participin en procediments judicials, i és per això que es fomenta l'ús de les tecnologies per garantir el distanciament social. Així, se celebraran judicis, vistes i declaracions amb mitjans telemàtics, sempre que se'n disposi. Queden exceptuats els procediments penals de delictes greus en els quals la presència física de l'acusat resulti necessària. A més, les parts que assisteixin a la sala no hauran de posar-se la toga i l'accés al públic es limitarà en funció de les característiques de l'espai. L'atenció al públic es farà per correu electrònic o telèfon i, en cas que sigui necessari presencialment, amb cita prèvia.

Procediment exprés per a pares separats

Les famílies amb els progenitors separats han pogut veure afectat el compliment de les custòdies dels fills i es preveu una pluja de procediments judicials en aquest sentit. Per això es crearà un procediment "especial i sumari" que abordarà amb celeritat aquests casos. Entre altres coses, s'hauran de revisar les pensions econòmiques entre cònjuges i les dificultats que hagin pogut tenir a causa d'algun canvi en la seva situació laboral.
En aquest sentit, el ministeri també aposta per donar prioritat a les causes que tinguin a veure amb la destrucció de llocs de treball, la desaparició d'empreses que haurien pogut ser viables, processos de suspensió de pagaments i concurs de creditors, etc. Es permet que els ERTO que no arribin a acomiadaments col·lectius s'abordin en procediments més simples i ràpids. Es donarà prioritat als casos en què arrendadors o bancs no reconeguin moratòries de lloguer, així com recursos contra les administracions que hagin negat ajudes. D'altra banda, el Registre Civil farà que les peticions de matrimoni ja tramitades no s'hagin de repetir perquè no s'enfrontin a més retards. 

Jutjats específics per a covid-19

El ministeri de Justícia podrà transformar òrgans judicials pendents d'entrar en funcionament perquè abordin exclusivament procediments vinculats al coronavirus. També es permetrà que jutges que cobreixen vacants siguin assignats a casos derivats de la pandèmia, així com també lletrats de l'administració de justícia en pràctiques. A més, per evitar el col·lapse, també es preveu reiniciar els terminis perquè tot tipus de recursos es puguin presentar amb més temps.

Jutges i advocats alerten que la fi del confinament col·lapsarà els jutjats si no s'actua

dimarts, 28 d’abril del 2020

Victories petittes



l desastre comunicatiu amb les sortides per passejar dels nens a partir d’avui ha obert interrogants sobre la coordinació i la presa de decisions a la Moncloa, però és un episodi que, tot i ser excepcional, permet fer una aproximació al funcionament de la coalició: no hi ha dos governs en un, aquella possibilitat que treia el son a Pedro Sánchez l’estiu passat, sinó que hi conviuen el líder del PSOE i el líder de Podem. Això què vol dir? Com a vicepresident segon, Pablo Iglesias té una confiança i una lleialtat recíproca amb el president -afirmen fonts del seu entorn- i, alhora, Sánchez permet al soci minoritari apuntar-se alguna petita victòria. En moments de tibantor, els acords entre els secretaris generals dels respectius partits apaivaguen el soroll intern de la coalició.
Feia un mes que la direcció general d’Infància i Adolescència, depenent de la vicepresidència de Drets Socials liderada per Iglesias, treballava en l’alleujament de les restriccions per als infants i aquesta setmana aconseguia tirar endavant la iniciativa. Malgrat tot. Cal remuntar-se a dissabte passat, quan Sánchez va anunciar, en una de les seves habituals compareixences de cap de setmana, que els infants podrien sortir a fer una “passejada” pròximament. El partit lila encara es pregunta què va passar entre aquella nit i diumenge al matí perquè el president comuniqués als caps de les autonomies que no, que no serien passejades, sinó que podrien acompanyar un adult al supermercat o a la farmàcia.
Resulta difícil d’explicar que Iglesias no observés amb detall el decret que donava forma a una de les mesures estrella de la seva àrea en aquest estat d’alarma, però així va ser. Sense saber-ho, va veure com la portaveu, María Jesús Montero, anunciava dimarts que els nens només podien sortir si era per acompanyar un adult a fer les activitats essencials, cosa que, d’altra banda, ja estava permès.

La marxa enrere

La primera confusió comunicativa de l’anunci de Montero va ser que contradeia el que havia manifestat el president dissabte. En segon lloc, teòricament estava previst que la portaveu només parlés de la data d’entrada en vigor i de l’edat -canviava de menors de 12 a 14 anys-, però que els detalls es deixessin per després de la reunió tècnica que havien de mantenir a la tarda els equips de Sanitat, de desescalada -liderat per la ministra Teresa Ribera- i d’Infància. El rebuig generalitzat va ser tan gran que, segons fonts consultades, ministres socialistes també van pressionar per fer marxa enrere, i Iglesias va moure fils al més alt nivell. El líder del PSOE i el líder de Podem.
Va ser el ministre de Sanitat, Salvador Illa, qui va posar cara a la rectificació i la Moncloa va utilitzar una escapatòria per justificar l’errada: que Illa pot dictar qualsevol ordre que modifiqui les condicions del confinament. I així es va explicar. Aquell mateix dimarts a la nit es van tancar els detalls de la mesura i l’endemà va ser Iglesias qui va fer l’anunci solemne en roda de premsa. De cara enfora, el líder de Podem no va tenir inconvenient en fer autocrítica de la mala gestió comunicativa. En termes mediàtics, s’apuntava un segon èxit de l’estat d’alarma; el primer va ser amb motiu de l’ingrés mínim vital.
“El compromís que hem adquirit el president i jo és que sigui el mes de maig. Clar i català ho dic”, va afirmar Iglesias literalment després de la polèmica sobre la renda mínima. Entre un plantejament inicial al ministeri de Seguretat Social d’aprovar-lo al setembre i que funcionés plenament el 2021 i una alternativa “pont” que va deixar caure Iglesias, es va acabar arrencant el compromís d’avançar la mesura definitiva al mes de maig. Fonts de la vicepresidència segona i del ministeri de Seguretat Social neguen un xoc entre els dos departaments i, de fet, l’equip de José Luis Escrivá destaca la bona sintonia a l’hora de treballar la nova prestació. Més aviat, algunes fonts situen les reserves en els ministeris d’Economia i Hisenda, però es va acabar arribant a un acord per accelerar terminis en algunes trobades entre Seguretat Social, Treball, Drets Socials, sindicats i el tercer sector.
El dard de Montero al vicepresident segon -una iniciativa així “no s’improvisa”, va dir- va acabar neutralitzat per l’acord Sánchez-Iglesias, ratificat amb un comunicat de la Moncloa. Un cop anunciat el compromís del govern espanyol amb la data que demanava el líder de Podem, ara ja se situa l’aprovació a la segona quinzena de maig i els ministeris implicats no garanteixen que el milió de famílies beneficiades ja cobrin la prestació aquest mes vinent.

Les crítiques al Poder Judicial

Iglesias fa equilibris entre el càrrec de vicepresident i el de màxim dirigent del seu partit, sota el paraigua del qual va expressar el rebuig aquesta setmana a la sentència condemnatòria contra la diputada lila a l’Assemblea de Madrid Isa Serra. Les crítiques li van costar una segona reprimenda del Consell General del Poder Judicial, però no li ha comportat tocs d’alerta dins el consell de ministres, segons fonts consultades. Públicament, Montero va defensar Iglesias i va emmarcar la seva opinió en la llibertat d’expressió.
Progressivament, Iglesias ha anat cobrant més protagonisme -s’ha incorporat al comitè tècnic de gestió del covid-19-, però les petites victòries també impliquen mantenir la discreció si dissenteix en qüestions de gran profunditat. El vicepresident defensava el confinament total i no aixecar-lo passat Setmana Santa, però la cohesió del govern demana que els dos líders desfacin nusos lluny dels focus i exhibeixin sintonia.

fills

Mentre durant l’era del confinament la majoria de les persones segueixen tenint la mateixa vida d’obligacions i renúncies que abans però entre quatre parets, a d’altres l’existència els ha fet un gir copernicà. De volar d’un cantó a l’altre del planeta en business i allotjar-se en els millors hotels, ara es troben que la seva plenipotència made in
capitalisme s’ha vist retallada per unes noves normes globals per a les quals no existeixen salconduits de classe. S’han acabat els rodatges i les gales arreu del planeta, ara els ha tocat tornar a casa i descobrir que la vida familiar filovirtual que tenien no és tan senzilla des de la presencialitat, per més que la casa on passa sigui més aviat un palau que una casa.
Dic tot això arran d’algunes entrevistes que els famosos comencen a concedir per seguir facturant i per seguir mantenint la fama que després els donarà nous papers en pel·lícules o justificarà els seus elevats honoraris en determinades campanyes publicitàries. De totes aquestes entrevistes, una de molt reveladora l’ha protagonitzat Chris Hemsworth, que semblava que parlés amb un molt bon amic després d’un mes de no poder parlar amb ningú, de tan sincer com se’l veia. L’ha concedit via telemàtica a Jimmy Kimmel, amb qui ha lamentat les dures hores que li toca passar amb els fills que té a mitges amb Elsa PatakyIndia, Tristan i Sasha.
L’artista, que s’entén per les seves paraules que no tenia gaire clar de què anava això de la criança, explica a Kimmel que estar confinat amb els seus fills mentre els intenta educar li està costant bastant. “Ho estic intentant, encara que estic fallant estrepitosament. Són com, ja m’entens, quatre o cinc hores de negociació i suborns”, ironitza abans de confessar que ha descobert -a banda dels seus fills...- que li “encanta tallar la gespa” perquè “té alguna cosa bastant terapèutica”. Potser, per als sensegespa -una classe social a què no sabia que pertanyo- de Barcelona, l’ajuntament de la ciutat o el Barça poden començar un pla contra l’exclusió deixant-nos anar a tallar gespa dels parcs i jardins o del Camp Nou, almenys un cop, per saber què se sent. “Cap adult sense gespa”, seria l’eslògan.
Per cert, que el bo d’en Hemsworth tampoc ha deixat en bon lloc la seva dona. En la mateixa entrevista ha dit que, quan els van confinar -viuen a Austràlia, on la clausura és molt més relaxada que aquí-, Pataky va comprar quinze paquets de paper higiènic, en comptes dels quinze rotllos que volia comprar. “Llavors, sense voler, ja estàvem proveïts”, bromeja l’actor, que amb l’anècdota en el fons el que està confessant és que han donat festa al servei i que aquella compra era la primera que la seva esposa feia en la seva vida. Perquè -tret que als antípodes sigui tot molt diferent- diria que a les webs no venen els rotllos de paper de WC d’un en un.
En fi, quina pena que no tinguin un reality, sense nannies i sense criats. M’encanten els problemes del primeríssim Primer Món que tenen. Espero que Kimmel, astut, vegi el filó i entrevisti Thor cada dia. Li podria dedicar una secció que es digués Autosuficiència.

Desamor exprés

També està tenint problemes primermundistes la mare de NeymarNadine Gonçalves, que, a banda de la llibertat de circulació, en plena pandèmia també ha perdut l’amor. La mare del futbolista ha fet fora de casa el seu toy boy abans que s’aixequi el confinament brasiler perquè hauria descobert que el noi té un cor prou gran per enamorar-se tant d’homes com de dones. Això que, en principi, podria ser considerat una virtut, ja que implica una gran capacitat d’estimar -en tota la dimensió de la paraula...- resulta que a la mare del davanter no li ha fet cap gràcia. Almenys això és el que expliquen mitjans brasilers com Extra i Lance, que afegeixen que aquest acomiadament exprés ha tingut lloc només 13 dies després que ella el presentés en societat a través d’Instagram.
El que sembla que subjau en aquesta història és que la primera vegada que aquest noi 30 anys més jove que ella exercia de bisexual era aquesta, ja que en els 13 dies que van transcórrer des que el va ensenyar fins que se’n va desfer els citats mitjans només han destapat històries d’ell -que ara és model però que va ser futbolista de la Primera Regional a Extremadura, per cert...- amb homes. Un molt reconegut influencer, un famós assessor de moda i, fins i tot, una parella d’empresaris amb els quals va fer vida a tres són el currículum amorós que ha transcendit de Tiago Ramos, el noi en qüestió, al qual la premsa ja havia batejat amb el nom d’O Padrasto tot i tenir sis anys menys que Neymar. Quina llàstima que una dona que s’atreveix a viure la seva vida sentimental amb tanta llibertat hagi tingut tan mala sort, i que tota la premsa masclista que se’n burla ara estigui mirant-s’ho amb aquella autocomplaença tan odiosa de “Què es pensava, aquesta?”
I, per últim, només un apunt sobre la confessió que ha fet Naomi Campbell aquesta setmanasobre la seva alimentació : només menja una vegada al dia i cada setmana en fa un o dos de dejuni. Crec que ser estrictament informatiu en temes com aquest és donar-li carta de normalitat a una cosa que no ho és. Perquè és un esperpent que per poder treballar de model als 49 anys hagis de deixar de menjar. A més, que ella ho expliqui com un mèrit és un altre esperpent, però que la premsa ho expliqui com si fos una manera més de viure tan bona com qualsevol altra cau encara més avall de l’esperpent. Sobretot si ho llegim mig minut després de llegir que pel coronavirus hi ha gent que no es pot pagar ni un entrepa.

Montserrat

És creença general que la imatge de Montserrat, que se venera en lo altar major d’aquella església, magnífica catedral de nostres muntanyes, és la mateixa que fou trobada a la Cova en temps del comte Wifred lo Pelós, sobre l’ any 880 i encara s’ hi afegeix que la mateixa imatge era venerada los segles V i VI en l’església dels màrtirs Just i Pastor de Barcelona. I res més que fins l’evangelista sant Lluc, que visqué en lo segle I de la era cristiana, fan pujar alguns escriptors l’antiguitat de la imatge montserratina. [...] Però al veure un dibuix de la imatge despullada de sos vestiments, s’adquireix la convicció de que no és tan antiga com se diu, de que no pot ser la que es venerés als segles VI i VII a Barcelona, ni la que fos amagada a la Cova per barcelonins fugitius al començar lo segle VIII, quan els mahometans conquistaren Catalunya, ni la que fos trobada l’any 880 a la Cova. Tenim al davant lo gravat d’una curiosa obreta de mossèn Martí Cantó, representant la imatge de Montserrat segons sa forma natural, en fusta, despullada dels vestits, mantell, toca, corona i joies amb que va ser coberta i fins el present ha sigut dibuixada. [...] La imatge, sense ornaments, apareix asseguda en una senzilla cadira de braços; per lo que es veu d’aquesta cadira en lo dibuix [...] és d’ estil gòtic, senzill, lo més antic sembla, bizantí-gòtic, del segle XII lo més enllà; si no és estil del segle XVI. Les corones, de fusta i de la mateixa peça de les imatges, que porten la Verge i lo fillet, són també d’ estil gòtic. Els ropatges i l’expressió de les fesomies, sobretot la fesomia de la Verge, assenyalen un grau de progrés en lo dibuix i l’escultura conegut solsament del segle XV ençà i a l’Antiguitat, ço és, fins als primers segles de l’Era cristiana. Podria dir-se que d’aquests segles és, puig alguns fins a Sant Lluc, del segle I, atribueixen l’escultura. Mes les corones, la cadira i la tarima [...] no són d’ aquells primers segles de l’era cristiana; a més, en aquells temps los cristians no tenien imatges en sos temples ni en ses cases, per dif erenciar-se dels gentils o pagans que en tenien plena los seus. Sobre tot les corones, la cadira i la tarima resolen la qüestió a favor de l’època de l’estil gòtic, dels segles XII al XVI. [...] Repetim, en conclusió, que la imatge de Montserrat no és dels primera segles de l’Era cristiana, ni del temps dels gots, ni tan solsament d’últims del segle IX, època en que, segons la tradició, fou trobada a la Cova; sinó dels segles XII al XVI. Lo culte de la Verge de Montserrat no va començar, segons se veu, per la present imatge; sinó per altra més antiga, i si va començar per la que dibuixada publica lo llibre del Sr. Cantó, lo culte de la Verge de Montserrat no va començar, lo més aviat, fins al segle XII; abans del XI, per altra part, pocs documents, o cap, parlen de santa Maria de Montserrat. [

divendres, 24 d’abril del 2020

teletreball



l govern espanyol ha aprovat durant el consell de ministres d'aquest dimarts un nou paquet de més 30 mesures laborals i econòmiques per fer front a la crisi del coronavirus. Aquestes són les principals novetats:

Àmbit laboral

Segueix el teletreball i s’amplia la prestació d’atur a més empleats

Una de les mesures aprovades que afecta més persones és allargar dos mesos més “el caràcter preferent” del teletreball i les reduccions de jornada per als empleats que hagin de tenir cura de menors o de persones dependents. “El teletreball ha sigut una de les principals lliçons d’aquesta crisi”, ha assegurat la ministra d’Economia, Nadia Calviño.
A més, tindran dret a atur els treballadors als quals se’ls hagi extingit el contracte durant el seu període de prova des del 9 de març i els que des de l’1 de març havien deixat una feina per una de nova i la van perdre per la crisi del covid-19.
També tindran prestació els treballadors fixos discontinus que no s’hagin pogut incorporar al seus llocs de treball tot i que no compleixin els requisits per cobrar-la. Aquesta última mesura afecta sobretot el sector turístic i de la restauració, que havia de començar la temporada per Setmana Santa. “Es completa així el dret d’accés a les prestacions per desocupació d’un conjunt de treballadors que havien quedat exclosos dels decrets llei anteriors”, ha apuntat Calviño.
Alhora, s’amplia l’aplicació d'expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) per causa de força major als sectors considerats essencials que també han vist reduïts els ingressos.
"El teletreball ha sigut una de les principals lliçons d'aquesta crisi", diu Calviño

Finançament empresarial

Es podrà fer servir la fiança per pagar lloguers comercials

El lloguer és una de les principals despeses a les quals han de fer front empreses i autònoms. En aquest sentit, el govern ha anunciat una moratòria del pagament del lloguer si el propietari de l’immoble és una empresa o entitat pública d’habitatge o un gran tenidor. La pròrroga s’aplicarà de manera automàtica i tindrà una durada màxima de quatre mesos. En canvi, si el propietari del local és un particular o un petit tenidor, l’inquilí podrà utilitzar la fiança per afrontar el pagament, però l’haurà de retornar en un termini d’un any. També podrà sol·licitar un ajornament “temporal i extraordinari” del pagament.
Alhora, el govern espanyol ha donat llum verda al fet que les línies de l’ICO puguin no només cobrir crèdits al sistema bancari, sinó també pagarés del mercat de renda fixa de l’AIAF i el mercat alternatiu de renda fixa (MARF). Això pot ajudar les empreses a col·locar els seus títols de deute a curt termini.
Moncloa anuncia que els menors de 14 anys podran sortir amb adults a fer les activitats ja permeses, però ja podien

Mesures fiscals

Mesures per alliberar liquiditat per 1.100 milions a les empreses

Els treballadors autònoms amb un sistema de mòduls podran tributar a través del mètode d’estimació directa durant l’estat d’alarma, fet que els permetrà ajustar els pagaments “als ingressos reals”. Alhora, es reduirà el pagament fraccionat de l’IRPF i l’IVA de les empreses, cosa que permetrà que es puguin descomptar a cada trimestre els dies de l’estat d’emergència.
Les empreses també podran condicionar el pagament dels deutes tributaris a l’accés a línies d’avals de l’ICO. És a dir, un empresari podrà demanar que no es passi el cobrament dels tributs si pot acreditar que ha demanat una línia ICO i haurà de pagar-los tan bon punt rebi els diners.
A més, s’elimina l’IVA al subministrament de material sanitari a entitat públiques, com ara els hospitals, i es rebaixa l’IVA que s’aplica a llibres, revistes i diaris electrònics, conegut com l’IVA digital, del 21% al 4%.

Ajudes a sectors concrets

Parcs científics i l’àmbit esportiu, entre els beneficiats

A nivell esportiu, es crearà una fundació, que es dotarà de fons procedents de la venda de drets audiovisuals del futbol, per finançar l’esport federatiu i s'ajornaran les quotes de préstec als parc científics i tecnològics per evitar la seva paralització.
A banda del decret, la portaveu María Jesús Montero ha anunciat que el president del govern, Pedro Sánchez, ha convocat la taula del diàleg social aquest dijous a les 11 del matí per mirar d'integrar els agents socials als acords de reconstrucció que es negociaran ara en una nova comissió al Congrés.

passejar

Bon dia des de l’ARA. Dimecres, 22 d’abril del 2020. Ahir al vespre el Daró, a Girona, baixava embravit, i a les claus del vespre Miquel Bernis ens deia que Barcelona ha batut el rècord de pluja del mes d'abril. Aquest matí encara plou a l'Empordà i en diverses comarques de Girona. Rius com l'Onyar i el Ter tenen cabals per sobre del nivell de perill però no han arribat als pics del temporal GloriaLa pluja té les hores comptades en aquests sectors: aquesta tarda fins i tot s'obriran clarianes i els pròxims dies entrarem en una fase amb més sol, tempestes de tarda, sobretot al Pirineu, i temperatures més altes.
1. El govern espanyol ha rectificat. Ahir al migdia, la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero va dir que els menors de 14 anys podrien acompanyar un adult al supermercat, a la farmàcia o al banc. Ningú, ni els socis de govern de Pablo Iglesias, va entendre que la tan esperada sortida dels nens consistís en tancar-los en un recinte on, a més, coincidirien amb gent gran.
El govern espanyol rectifica i permetrà als menors de 14 anys sortir a passejar cada dia
Total, que a quarts de nou de la nit el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va comparèixer i va dir: “Aquest és un govern que escolta, i els anuncio que aquest mateix cap de setmana emetré una ordre perquè els menors de 14 anys puguin fer passejos. Donarem a conèixer els detalls concrets de com s'han de fer i les recomanacions per a aquests passejos, ho estem treballant amb diferents membres del govern espanyol”.
Precisament avui Pedro Sánchez ha d’anar al Congrés a demanar que li votin la pròrroga de l’estat d'alarma. Junts per Catalunya canviarà de l’abstenció al no.
2. Mentrestant, han mort 404 persones per coronavirus a Catalunya en les últimes 24 hores. És un augment molt gran (ahir eren 168), potser per l’efecte de reunió de suma de xifres del cap de setmana. Aquestes morts fan créixer la xifra de víctimes mortals de la pandèmia a Catalunya fins a les 8.845.
En números rodons, a Catalunya unes 5.000 persones han mort als hospitals, unes 2.500 han mort al seu geriàtric i unes 500 han mort a casa. 
Per cert, que durant més de tres setmanes el Registre Civil de Barcelona no va poder inscriure ni una sola de les defuncions que s’han produït perquè s’havia reduït el personal a causa del confinament. 
Al món ja anem pels 177.000 morts, 45.000 dels quals als Estats Units.
3. L'alcalde de Badalona, Àlex Pastor, ha sigut detingut aquest dimarts al vespre a Barcelona. Els Mossos l’han parat al carrer Consell de Cent de la capital, al veure que conduïa un cotxe fent esses. Pastor es va negar a fer-se la prova d'alcoholèmia que li va ser reclamada, ja que presentava símptomes d'embriaguesa. Segons publica el diari TOT Barcelona i ha confirmat a l'ARA, Pastor va arribar a enfrontar-se als agents i finalment va quedar detingut per agressió a l'autoritat. Minuts després de fer-se pública la notícia, el PSC va anunciat que suspenia Pastor de la militància i li demanava la renúncia a tots els seus càrrecs públics.
Detenen l'alcalde de Badalona per conduir amb símptomes d'haver begut
La notícia pot comportar la formació d’un nou govern a Badalona.
4. Seat reprendrà la producció a la planta de Martorell dilluns que ve, i en un únic torn, per evitar la presència d'un gran nombre de treballadors a la planta. L'empresa farà 3.000 tests als seus treballadors per saber si estan contagiats o no.
5. El Camp Nou tindrà un cognom comercial per primer cop en la seva història la temporada que ve, i els ingressos aconseguits es destinaran a la lluita contra el coronavirus, un acord que seria només d’una sola temporada, la 2020-21. 
El Camp Nou tindrà un cognom comercial per primer cop durant un any per ajudar en la lluita contra el coronavirus
És un imaginativa i profitosa decisió, que té el gust de “més que un club”, però, alhora, és una hàbil maniobra d’imatge perquè el referèndum sobre l’Espai Barça es va celebrar el 2014 i les obres encara no han començat. Encara no s’ha pogut trobar un patrocinador definitiu i, de fet, caldrà fer un nou referèndum sobre el futur de l’estadi. 
6. Us recomanem l’article de Ferran Sáez Mateu sobre les residències, la gent gran i els anys que vivim. Es titula “La longevitat no és el problema”. L’obsessió per la longevitat hauria de ser substituïda per l’intent de millorar el cicle vital de les persones.
I també un article molt entenedor de Xavier Sala i Martín sobre com funciona el mercat del petroli, on s’han d’anar a buscar els barrils, on es guarden i perquè, ahir, et pagaven per comprar-ne un.
I us recomanem també uns consells d’Aure Ferran que us aniran bé si aquests dies heu decidit endreçar fotos, tant si són de paper com en format digital.
7. Acabem. Demà és Sant Jordi, i l’ARA us convida a parlar amb Empar Moliner, Xavier Bosch, Ernesto Ekaizer i Sebastià Alzamora en converses en directe que farem des de l’Instagram del diari durant tot el dia. Trobareu les hores en aquest pàgina.
Fins aquí les claus del matí, que tingueu un bon dimecres.

colonies

En xifres. Les autoritats xineses confirmen que, dels 27 nous contagis, 17 tenen el seu origen a l'estranger. També a l'Àsia, Corea del Nord, el país més hermètic del món, registra els primers casos de Covid-19
els 27 nous casos detectats a la Xina aquest divendres, 17 són importats de l'estranger. Així ho va assegurar ahir el Ministeri de Salut de la Xina. Dels casos de transmissió local, set s'han produït a la província de Heilongjiang, dues a Guangdong i un a Sichuan.
Durant el divendres no es va produir cap mort per coronavirus, tot i que la xifra de defuncions que van notificar les autoritats, va ascendir fins a 4.632, en afegir-hi les noves dades de Wuhan, el punt on es va originar el virus, i el nombre de contagis es va elevar a 82.719.
Les autoritats sanitàries xineses van afirmar que un total de 50 pacients van ser donats d'alta després d'haver-se recuperat del virus, mentre que el nombre de casos greus per Covid-19 es va reduir fins als 85. A més a més, la Xina continental ha registrat un total de 1.566 casos importats. D'aquests, 709 han estat donats d'alta i 857 segueixen en tractament mèdic amb 47 casos greus.
D'altra banda, també al continent asiàtic, Corea del Nord ha registrat els primers contagis.

Contagis des del març
El considerat el país més hermètic del món ha informat els seus ciutadans de l'existència de contagis des del mes de març, segons va informar a Radio Free Asia fonts de l'interior de país, que contradiuen la versió oficial per la qual es nega absolutament qualsevol episodi de virus dins de les fronteres nord-coreanes. Segons les fonts, el Govern organitza reunions veïnals des de fa un mes per educar la gent durant la pandèmia i hi deu haver casos en tres regions.

diumenge, 19 d’abril del 2020

la transparencia

La transparència

La realitat. Dura i pelada. Ens agradi o no, la veritat convé saber-la. Matisar-la, disfressar-la o amagar-la és viure en la mentida. Dimecres a la nit Catalunya va passar, en un moment, de pensar que havien mort 3.855 persones pel coronavirus, a comptar-ne 7.097. Anàvem d'una monstruositat a una monstruositat al quadrat. En un sol comunicat, Catalunya va sumar 3.242 defuncions, és a dir, tantes com tota la Xina en dos mesos. A part de la profunda tristesa, la indignació per l'alta taxa de letalitat malgrat els esforços ingents dels professionals sanitaris, i la ràbia per no haver comptat fins ara les persones que morien a casa o en residències, el quart pensament és per a la Xina. ¿Algú dubta, a aquestes alçades de la pandèmia, que la xifra xinesa és una aixecada de camisa amb traïdoria? Si el 2003, amb el SARS, van amagar les dades, ja podem ensumar-nos amb quina poca vergonya Pequín ha rebaixat, aquest hivern, la magnitud de la tragèdia. Saber l'abast del que passava de debò a Wuhan hauria permès a l'OMS i als governs prendre més precaucions i reaccionar abans. Ara i aquí, la conselleria de Salut ha donat les xifres reals. Potser tard però, en qualsevol cas, abans que ningú altre. Tampoc el govern d'Espanya, que es continua enganyant amb dades –només d'hospitals– que ja fan plorar. Tot i que aquesta setmana el CIS ha explicat que el 67% dels espanyols voldrien que sobre la pandèmia només n'informessin fonts oficials, la primera falòrnia resulta ser confiar en les fonts governamentals si amaguen la meitat de la veritat. A Catalunya, la fotografia de l'afectació real pot ser, ara ja sí, una eina bàsica per als científics, per analitzar tendències, dibuixar l'evolució dels brots i estudiar els graus de desconfinament amb més coneixement de causa. La transparència no és qüestió de valentia, és un dret. Encara que, segons Antoni Trilla, "sumar peres i pomes pot ser un embolic". 


El col·lapse

¿Recordeu quan debatíem si el Mobile s'havia de suspendre o no, sense cap cas de coronavirus a Catalunya? El dijous 7 de febrer, mentre anava en cotxe escoltant el Versió RAC1, vaig sentir com connectaven amb la roda de premsa d'Antoni Trilla, el cap de medicina preventiva i epidemiologia de l'Hospital Clínic. De cop i volta, va dir això: "Em diran: «¿I si hi ha 250.000 casos de coronavirus durant la setmana del Mobile?» Doncs el doctor Trilla no serà a Barcelona. Com dic jo, agafaré el gos i marxaré". Som a mitjan abril, a Espanya hi ha 200.000 casos confirmats d'infectats i Antoni Trilla i el seu gos encara són aquí. De fet, el doctor s'ha convertit en un dels membres del comitè científic que assessora un Pedro Sánchez que no sembla que se'ls escolti prou. Aquella frase demostra fins a quin punt la pandèmia ha superat la pitjor de les previsions dels que en saben més. La mateixa OMS, a finals de gener, va considerar que no s'havia d'acordar l'estat d'emergència internacional de salut pública i ho va limitar a una epidèmia local xinesa. Ara que tot el món sap que el 2020 sortirà als llibres d'història, hem centrat el debat de la setmana sobre si s'ha col·lapsat o no el sistema sanitari. Tècnicament ens asseguren que no. I ens volen fer beure a galet dient que sempre hi hagut més llits d'UCI que malalts n'han necessitat. Però s'han hagut d'inventar moltes unitats de cures intensives a cuitacorrents, el personal sanitari ha empalmat jornades, s'ha treballat sense la protecció necessària, s'ha reclutat metges jubilats perquè tornin a la feina, s'ha demanat als estudiants d'infermeria que s'incorporin sense títol, tres pavellons esportius són hospitals de campanya, l'Hotel Plaza o el Melià estan plens de pacients, el Clínic només ha pogut visitar un 20% dels nous malalts de càncer, s'han fet només un 7% dels trasplantaments que hauria calgut... Si això no és un col·lapse, que el doctor em deixi el gos que em tanco en un refugi.

autonomos



Maite Torrell porta amb el seu germà una impremta que alhora és botiga. No pot demanar l'ajuda de la Generalitat de fins a 2.000 euros per a treballadors per compte propi perquè exclou els autònoms societaris i cooperatius. Marta Bonilla és ceramista i tampoc la pot sol·licitar perquè la seva activitat no està inclosa entre les que poden optar-hi. Eulàlia Iglesias treballa de periodista freelance i no pot fer la petició perquè, tot i que la feina li ha caigut més d'un 60%, no ha suspès la seva activitat. I així fins a deu autònoms amb qui ha contactat l'ARA i que coincideixen en la mateixa resposta: "El meu gestor m'ho ha desaconsellat".
"És una ajuda molt restrictiva. Si em pregunten com a assessor si triar aquesta o la de l'Estat, recomano la segona, perquè és més fàcil que la puguin donar, la quantia en funció de com s'allargui l'estat d'alarma pot ser més elevada i la burocràcia és menor", explica Albert Lleal, responsable del departament laboral de Lleal Tulsà Assessors de Girona.
Segons dades del departament de Treball de la Generalitat,  des del 3 d'abril, data en què es va obrir l'ajuda, s'hi han presentat 6.000 sol·licituds, però encara no hi ha cap xifra de quantes s'han concedit. A Catalunya hi havia abans de començar la crisi del coronavirus 549.000 treballadors per compte propi. El Govern preveu que la prestació, que té un pressupost de 7,5 milions d'euros, beneficiï 4.500 autònoms. Pel que fa a les ajudes estatals, menys d'un 25% dels autònoms han sol·licitat aquestes prestacions, segons dades del govern espanyol.

La lletra petita

L'ajuda té molta lletra petita. A banda que no la poden demanar autònoms societaris o cooperatius, les barreres que més s'han repetit són que és incompatible amb cap altra ajuda, com la de l'Estat, que s'ha d'estar donat d'alta d'autònoms des de l'1 de gener del 2020, tenir el domicili fiscal a Catalunya i que l'activitat suspesa sigui a causa de l'estat d'alarma.
Però hi ha una part més desconeguda i que fa que molts autònoms en quedin exclosos. Per una banda, el treballador per compte propi ha de tenir una renda d'un màxim de 25.000 euros el 2018. I, per una altra, que encara fa l'ajuda més restrictiva, s'ha de demostrar una caiguda dràstica de la facturació del març. "Les directrius que dona la Generalitat és que si als ingressos se'ls resten les despeses fixes (lloguer, aigua o llum) i l'autònom supera els 950 euros, no té dret a la prestació. El fet que no es tinguin en compte les despeses variables, com en el cas d'un restaurant la compra de menjar, en limita més l'accés", assegura Lleal. A això se li ha de sumar que la caiguda de la facturació ha de ser com a mínim d'un 35% respecte a la del març del 2019.
¿Però quina ajuda tenen els autònoms que aconsegueixen superar totes aquestes restriccions? En el cas que el resultat dels ingressos restant-hi les despeses fixes sumin zero, l'ajuda que rebran serà de 950 euros. Si el resultat és negatiu se'ls concediran els 950 més la xifra negativa amb un topall de 2.000 euros. "Per exemple, si restades les despeses dels ingressos el resultat és de 250 euros negatius, l'autònom cobraria 1.200 euros. En canvi, si sortís positiu, l'ajuda seria la diferència fins a arribar als 950 euros", detalla Lleal. La prestació es cobra un únic cop.
Per a Eulàlia Iglesias, la solució passa per donar "ajudes esglaonades". "T'obliguen a deixar de treballar, de fer la poca feina que tens, per cobrar-la", lamenta.
"És injust que la meva activitat quedi fora de l'ajuda de la Generalitat perquè tots hem estat obligats d'alguna manera o altra a parar l'activitat", diu Bonilla
Marta Bonilla, davant la impossibilitat d'accedir a l'ajuda de la Generalitat, ha optat per la de l'Estat. "És injust que la meva feina quedi fora de l'ajuda de la Generalitat, perquè tots hem sigut obligats d'alguna manera o altra a parar l'activitat", lamenta.
Des del departament de Treball s'insisteix que l'ajut és "una primera iniciativa de compensació per urgència i emergència social" i s'afegeix que s'exclou d'aquesta prestació autònoms societaris o mutualistes per poder donar prioritat als "col·lectius més vulnerables", perquè els primers disposen també d'altres ajudes dels departaments d'Economia i Empresa i de l'Estat.

"És una mesura de cara a la galeria"

Maite Torrell i el seu germà són autònoms societaris d'una petita impremta a Barcelona des de fa més de 20 anys. "Ho vam fer perquè tot quedés a parts iguals". Amb l'estat d'alarma van haver de tancar el negoci i des de llavors acumulen factures sense cobrar del març i les lletres d'un petit crèdit que van demanar per pagar una de les màquines. No tenen gestor per reduir despeses. "Quan vaig veure l'ajuda d'autònoms de la Generalitat vaig pensar que em donaria una mica d'aire", explica. Però només va haver de llegir la lletra petita per comprovar que com a autònoma societària no hi podia accedir: "És una mesura de cara a la galeria de la qual quedem exclosos la majoria". Ha optat per sol·licitar la de l'Estat i creua els dits per cobrar-la aquest divendres. "Excepte la de maternitat, no he agafat mai cap prestació, i quan la necessito no la tinc", lamenta.
6.000 sol·licituds
Treball ha rebut 6.000 peticions per l’ajuda de fins a 2.000 euros. A Catalunya hi ha més de mig milió d’autònoms
7,5 milions d’euros
És la partida que ha destinat la Generalitat a aquest ajut per a treballadors per compte propi. El Govern preveu que se’n beneficiïn 4.500 autònoms

les 12000 illes de la Mediterranea

El mar Mediterráneo es uno de los mayores mares interiores del mundo, conectado a través del estrecho de Gibraltar, por el oeste, con el océano Atlántico, y a través del Bósforo, por el este, con el mar Negro. Está localizado entre tres continentes y baña veintidós países (que se enumeran a continuación en sentido horario):
Hay además dos países insulares: MaltaChipre.
En el Mediterráneo hay bastantes islas aunque pocas son de gran tamaño. Atendiendo a éste, se pueden considerar:
Casi todas las islas del mediterráneo están habitadas, siendo las más pobladas:
  • más de 1.000.000 de habitantes: Sicilia, Cerdeña y Chipre;
  • entre 100.000 y un millón de habitantes: Mallorca, Creta, Malta, Córcega, Eubea, Rodas, Ibiza y Corfú.
Los principales archipiélagos son:
Por países, el mayor número de islas corresponden a Grecia, Croacia, Italia y Turquía. Todos los países tienen islas costeras, pero en la ribera africana apenas hay islas de importancia, como tampoco las hay en las costas de España y Francia.

Islas del mar Mediterráneo[editar]

La tabla se ha ordenado siguiendo un criterio geográfico, comenzando en el estrecho de Gibraltar y recorriendo el litoral en sentido horario, del siguiente modo:

Islas del mar Mediterráneo (más de 10 km²)
 
PosiciónLocalización
TotalPaísNombreArchipiélagoMarPaísSubentidad administrativaCapital
(o cabecera o sede)
Área
(km²)
Población
(hab.)
Densidad
(hab./km²)
060ESP-04FormenteraIslas Pitiusas (islas Baleares)Mar de las BalearesFlag of Spain.svg EspañaComunidad autónoma de las Islas BalearesSan Francisco Javier83746189,89
014ESP-03IbizaIslas Pitiusas (islas Baleares)Mar de las BalearesFlag of Spain.svg EspañaComunidad autónoma de las Islas BalearesIbiza (ciudad)577111 000192,37
132ESP-05Isla de CabreraIslas Gimnesias (islas Baleares)Mar de las BalearesFlag of Spain.svg EspañaComunidad autónoma de las Islas Baleares15,70
007ESP-01MallorcaIslas Gimnesias (islas Baleares)Mar de las Baleares-Flag of Spain.svg EspañaComunidad autónoma de las Islas BalearesPalma3640846 000232,41
012ESP-02MenorcaIslas Gimnesias (islas Baleares)Mar de las BalearesFlag of Spain.svg EspañaComunidad autónoma de las Islas BalearesMahón701,887 000123,96
147FRA-02PorquerollesIslas de Hyères-Bandera de Francia FranciaProvenza-Alpes-Costa Azul12,520016
004FRA-01Córcega--Bandera de Francia FranciaColectividad territorialAjaccio8681322 00031,67
001ITA-01Sicilia--Flag of Italy.svg ItaliaRegión Autónoma de ItaliaPalermo25 4605 010 000196,77
002ITA-02Cerdeña--Flag of Italy.svg ItaliaRegión Autónoma de ItaliaCagliari23 8131 656 00069,54
118ITA-16CapraiaArchipiélago toscanoMar TirrenoFlag of Italy.svg ItaliaToscana1941021,6
035ITA-03ElbaArchipiélago toscanoMar TirrenoFlag of Italy.svg ItaliaToscanaPortoferraio22431 0841138,77
104ITA-11Isla del GiglioArchipiélago toscanoMar TirrenoFlag of Italy.svg ItaliaToscana23,8145861,26
155ITA-21Isla de MontecristoArchipiélago toscanoMar TirrenoFlag of Italy.svg ItaliaToscana10,392
156ITA-22Isla de PianosaArchipiélago toscanoMar TirrenoFlag of Italy.svg ItaliaToscana10,300
154ITA-20Isla de CapriArchipiélago CampanoMar TirrenoFlag of Italy.svg ItaliaCampaniaCapri10,412 2001170
081ITA-08IsquiaArchipiélago CampanoMar TirrenoFlag of Italy.svg ItaliaCampaniaIsquia4660 3351311,63
131ITA-17CapreraArchipiélago de la Magdalena-Flag of Italy.svg ItaliaCerdeña15,70
115ITA-14La MaddalenaArchipiélago de la Magdalena-Flag of Italy.svg ItaliaCerdeñaLa Maddalena20,111 902592,13
047ITA-04Sant'AntiocoArchipiélago del Sulcis-Flag of Italy.svg ItaliaCerdeñaSant'Antioco10911 730107,61
075ITA-06Isla de San PietroArchipiélago del Sulcis-Flag of Italy.svg ItaliaCerdeñaCarloforte516444126,35
076ITA-07Asinara-Flag of Italy.svg ItaliaCerdeñaCala d' Oliva511
117ITA-15Isla FavignanaIslas EgadasMar TirrenoFlag of Italy.svg ItaliaSiciliaFavignana194383230,7
149ITA-19Isla MarettimoIslas EgadasMar TirrenoFlag of Italy.svg ItaliaSicilia1281968,3
087ITA-09LipariIslas EoliasMar TirrenoFlag of Italy.svg ItaliaSiciliaLipari3710 763290,89
098ITA-10Isla SalinaIslas EoliasMar TirrenoFlag of Italy.svg ItaliaSicilia26,8230085,82
145ITA-18EstrómboliIslas EoliasMar TirrenoFlag of Italy.svg ItaliaSiciliaSan Vincenzo12,657245,4
112ITA-12VulcanoIslas EoliasMar TirrenoFlag of Italy.svg ItaliaSiciliaVulcano20,971534,21
114ITA-13LampedusaIslas Pelagias-Flag of Italy.svg ItaliaSiciliaLampedusa e Linosa20,24500222,77
061ITA-05Pantelaria--Flag of Italy.svg ItaliaSiciliaPantelaria83772993,12
021CRO-02KrkMar AdriáticoFlag of Croatia.svg CroaciaCondado de Primorje-Gorski Kotar40617 86044,09
020CRO-01CresMar AdriáticoFlag of Croatia.svg CroaciaCondado de Primorje-Gorski Kotar40631847,84
144CRO-29PrvićMar AdriáticoFlag of Croatia.svg CroaciaCondado de Primorje-Gorski Kotar13,500
055CRO-09RabMar AdriáticoFlag of Croatia.svg CroaciaCondado de Primorje-Gorski KotarRab919480104,17
128CRO-23UnijeMar AdriáticoFlag of Croatia.svg CroaciaCondado de Primorje-Gorski Kotar16,9905,3
063CRO-11LošinjMar AdriáticoFlag of Croatia.svg CroaciaCondado de Primorje-Gorski KotarMali Lošinj757771103,61
029CRO-05Isla PagMar AdriáticoFlag of Croatia.svg CroaciaCondado de Lika-Senj285839829,46
136CRO-27SilbaMar AdriáticoFlag of Croatia.svg CroaciaCondado de Zadar1526517,7
099CRO-18OlibMar AdriáticoFlag of Croatia.svg CroaciaCondado de ZadarOlib26,11475,67
108CRO-20VirMar AdriáticoFlag of Croatia.svg CroaciaCondado de ZadarVir22,4160871,78
107CRO-19MolatMar AdriáticoFlag of Croatia.svg CroaciaCondado de ZadarMolat22,82079,07
135CRO-26SestrunjMar AdriáticoFlag of Croatia.svg CroaciaCondado de Zadar11,1483,2
044CRO-07Isla DugiMar AdriáticoFlag of Croatia.svg CroaciaCondado de ZadarSali114177215,54
124