“Com explicaries al teu nebot de 8 anys en tres frases què és una base de dades?”, “Quant hauries de facturar per netejar totes les finestres de Seattle?”, “Quantes vegades en un dia se superposen les dues agulles d’un rellotge?” Aquestes són algunes de les preguntes que fan els responsables de recursos de Google quan entrevisten algun dels seus aspirants. No sempre tenen una resposta correcta, perquè l’objectiu és sobretot identificar persones creatives i veure com es mouen en situacions incòmodes, el veritable objectiu de moltes entrevistes de feina. L’experta en recursos humans i coach professionalMaite Piera recull a Buscar trabajo para dummies (Planeta) les claus per treure el màxim rendiment a una entrevista i sortir-ne amb un contracte sota el braç. Esbrinar el màxim de coses sobre l’empresa, fer preguntes a l’entrevistador o conservar el sentit de l’humor són alguns dels seus principals consells.
Espia l’entrevistador
Cal esbrinar el màxim d’informació sobre l’empresa
És vital presentar-se a l’entrevista amb el màxim d’informació possible. Si has aconseguit l’entrevista a través d’algun conegut, pregunta-li sobre la persona que t’entrevistarà, iesbrina el màxim de coses possibles sobre l’empresa: deixar entreveure que la coneixes et farà guanyar punts. Si saps qui t’entrevistarà, busca’n informació a les xarxes socials: on s’ha format, què ha estudiat, si té algun blog... Això et proporcionarà més seguretat que presentar-te davant d’algú de qui no en saps res. Si has aconseguit l’entrevista a través d’Infojobs és útil fer-se un compte premium : et permetrà saber quants candidats hi ha i els seus perfils, com ara l’edat i l’experiència. Si tothom té més experiència i edat que tu, ja tens un bon argument per a l’entrevista: “Potser tinc menys experiència, però estic molt motivat, tinc ganes de començar un nou repte, i crec que podria aportar aire fresc, sense vicis i amb moltes ganes d’aprendre”.
Atenció a les trampes
Les entrevistes d’estrès posen a prova la resolució de l’entrevistat
Els experts en recursos humans solen dividir els tipus d’entrevistes en tres: per competències, de situació i d’estrès. “Les entrevistes per competències es basen en la creença que el teu comportament passat determina el que tindràs en el futur”, diu Piera. L’entrevistador, doncs, buscarà exemples d’accions que hagis dut a terme. “Podem pensar en casos concrets en què hàgim tingut èxit, i que il·lustrin que dominem les competències requerides”, assenyala l’experta.
En les entrevistes situacionals, d’altra banda, es recorre a casos hipotètics que cal resoldre. En aquest cas, les preguntes són del tipus: “Què faries si et trobessis un treballador absentista?”. “En una situació d’estrès en què has de donar resposta a dues persones a la vegada, com prioritzes?”. Una possible resposta sobre la primera pregunta seria: “M’hi reuniria de manera individual, per comprendre la seva situació i el per què de l’absentisme. Parlaria amb recursos humans perquè em donessin suport amb les polítiques que existeixen a l’empresa respecte a les faltes, llicències i absències de la feina, i faria un pla d’acció que el treballador hauria de complir”. De nou, diu Piera, per contestar pots basar-te en problemes concrets en què t’hagis trobat en la teva vida diària.
L’entrevista d’estrès, finalment, se sol dur a terme quan la feina requereix un cert nivell d’intensitat en el dia a dia. Per això és una entrevista que sol ser incòmoda, i l’entrevistador pot optar per fer diverses preguntes a la vegada, interrompre l’entrevistat i fer una nova pregunta... Tot, amb l’objectiu d’augmentar el nivell de tensió. “En aquests casos, el més important és mantenir la calma i conservar el sentit de l’humor, així com agafar-se les preguntes i la situació com a excepcional. No consideris que els comentaris són ofenses cap a tu, i pren-te’ls com una prova dirigida a demostrar habilitats només des del punt de vista professional i laboral”, il·lustra Piera. La majoria de vegades, diu, hi ha una mica dels tres tipus d’entrevista.
Entrevistes telefòniques
No passa res per deixar espais en blanc durant la conversa
Les entrevistes telefòniques són, en l’àmbit dels recursos humans, una tendència en auge. En aquest tipus d’entrevistes és important que puguis respondre amb tranquil·litat. “Si et truquen d’una empresa i et demanen si tens disponibilitat per contestar algunes preguntes, no necessites dir immediatament que sí”, aconsella Piera. “És preferible que suggereixis un altre moment per parlar, quan puguis estar concentrat i tranquil. Demana si pots trucar tu o si et poden trucar al cap d’unes hores o, com a màxim, l’endemà. Quan comenci l’entrevista, no tinguis la sensació que has de parlar tota l’estona. No passa res si deixes espais en blanc. Moltes vegades, per voler omplir forats, s’acaben dient coses que no es volien dir”, conclou l’experta. Un últim consell: encara que no et vegin, vesteix-te de manera adequada, com si l’entrevistat et veiés. Això et farà prendre’t l’entrevista més seriosament.
Què has de dir sobre tu
Presenta els teus punts forts amb exemples concrets del passat
Quan preparis el que vols explicar sobre tu, pots intentar respondre les següents preguntes. Què pots fer tu per a l’empresa? Pensa en projectes que hagis dut a terme en el passat oreptes que hagis solucionat i explica’ls. Presenta els teus punts forts amb exemples concrets d’iniciatives que hagis posat en marxa, amb dates, persones involucrades i resultats tangibles. Parla dels moments de dificultat o reptes enllaçant-los sempre amb les habilitats que vas haver de posar a prova per superar-los, per exemple, la teva capacitat de gestionar l’estrès, el treball en equip, les habilitats de motivació. Si pots, demostra amb números els efectes positius de la teva feina. Això sí, no pensis que la teva missió és impressionar sigui com sigui l’entrevistador. No et passis de llest o et posicionis com un setciències que ho sap tot. R econèixer les teves limitacions et posiciona com una persona honesta i de fiar.
Què no has de dir sobre tu
Quan et preguntin per una àrea a millorar, digue’n una, no més
Les misèries, problemes, situacions complicades o referències a paraules negatives o a la crisi cal evitar-les. En definitiva, tot el que tingui connotacions negatives: pessimisme, tristor... “ El que vols és que l’entrevistador tingui una imatge positiva de tu, tot i les teves circumstàncies. Tampoc cal que expliquis totes les teves debilitats. Quan et preguntin per una àrea a millorar, digue’n una, no més. I abans de l’entrevista pensa quina comentaràs i com l’explicaràs, de manera que donis la sensació que coneixes el problema i que estàs treballant per solucionar-lo. I quan et preguntin per un punt fort, centra’t en això”, diu Piera. Molts candidats comencen explicant els seus punts forts i, seguidament, ells mateixos treuen a la llum les seves principals febleses. Si no t’ho pregunten, no diguis res de negatiu sobre tu mateix. Tampoc és necessari que parlis amb molts detalls de la teva vida personal: ni de les teves dificultats econòmiques ni dels teus problemes familiars o de parella. Si no t’ho pregunten, tampoc diguis res del salari. I si et pregunten pel sou, simplement comenta que estàs disposat a “acceptar un sou d’acord amb el mercat”, per deixar les portes obertes i no ser descartat abans d’hora per aquest punt. També serveix alguna frase del tipus: “Estaré disposat a acceptar una oferta en línia amb el projecte presentat”.
Fes preguntes
Porta una llibreta, on hauràs apuntat qualsevol dubte
“Una bona entrevista de selecció sempre acaba amb preguntes per part del candidat”, afirma Piera. Porta una llibreta, on hagis apuntat prèviament qualsevol dubte o consulta. Hi ha preguntes que poden ser bastant interessants: “I tu (o vostè), per què em recomanaries treballar aquí?”, “I tu per què treballes aquí?”, “Tu que coneixes el lloc de treball en detall, ¿com veus la meva candidatura? ¿Creus que les meves habilitats estan en línia amb el que estaven buscant?”, “Quan hauria d’esperar rebre una trucada teva per informar-me dels següents passos del procés?” En marxar, deixa clar que estàs feliç amb el fet d’haver sigut entrevistat, i si vols pots enviar un correu electrònic d’agraïment.
Respostes adequades a preguntes típiques
“Parla’m de tu”
Un possible model de resposta: “Em dic Gemma, sóc de Barcelona i tinc 24 anys. He estudiat aquí i a Anglaterra i em considero una persona resolutiva i inquieta. Fa dos anys que treballo en l’àrea internacional d’assegurances d’una empresa i m’encantaria poder treballar per a aquesta companyia perquè crec que puc aportar molt, i perquè significaria un pas endavant en la meva carrera”.
“Per què vols treballar aquí?”
Sigues honest. Parla de la bona reputació de l’empresa, dels comentaris positius que has sentit d’altres persones (el tracte amb els treballadors, la conciliació familiar, el bon ambient, etc.). Si pots, proporciona el nom d’algú de referència. Si no en tens cap, refereix-te “al que es diu al mercat”. Si pots, menciona algun producte o servei que t’agradi especialmentperquè vegis que saps alguna de les coses que fan.
“Pots treballar sota pressió?”
La resposta “Evidentment, sí”, no serveix. Dóna exemples concrets i explica bé com et vas organitzar, quines eines tenies i quins van ser els resultats.
“Quins comentaris sobre la teva feina t’han fet anteriorment?”
Sigues honest, però refereix-te només a les coses positives que t’hagin dit. Parla de les coses que et valoraven i el moment en què t’ho van comentar. És el moment d’ensenyar les referències si les portes a sobre.
“Quines coses t’han dit que hauries de millorar?”
Contesta alguna cosa òbvia, que sigui molt evident per a algú que t’acaba de conèixer. Per exemple, si ets una persona que parla molt ràpid, pots dir: “De vegades m’agradaria ser més reflexiu, però en l’empresa on treballava es valorava també la meva rapidesa generant idees i duent a terme els projectes”. Si ets algú més aviat tímid, digues: “M’agradaria no pensar tant les coses, però tampoc m’ha anat malament, perquè així em valoren pel fet de ser reflexiu”. És a dir, quan diguis un “punt per millorar”, intenta acabar la frase amb alguna cosa positiva.
“Per què vas deixar la teva antiga feina?”
No diguis mai res negatiu de les empreses on has treballat. Si et van acomiadar, digues que amb el temps ho has vist com una cosa “positiva” per a tu i la teva carrera. Menciona només les coses bones de l’empresa anterior. Si realment es tracta d’un tema personal, comenta’l breument, sense donar-hi gaire importància.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada