dimecres, 30 de novembre del 2016

eixerit Barnils


De l’article de Ramon Barnils (Sabadell, 1940 - Reus, 2001) a El Temps (5-XI-1984) que revela com les eleccions nord-americanes de fa trenta-dos anys ja presentaven unes paradoxes histriòniques i uns signes d’immaduresa que es mantenen al llarg dels temps. Arguments i situacions semblants s’han repetit enguany, amb altres personatges com a protagonistes, esclar.
  0
0  


    Amb motiu de les immediates eleccions a la presidència dels Estats Units, s’ha fet una enquesta entre els infantons del gran país. Dues coses: l’una que els infantons s’han inclinat per Reagan en un 64% i per Mondale en un 33%. I l’altra, que aquesta enquesta amb criatures es fa en cada elecció i coincideix en els resultats amb les eleccions dels grans. Sempre, sempre i sempre. Això diu molt a favor de les criatures, de que les criatures, d’angelicals, només en tenen aquella part que els qui les tenen els volen encolomar. I que les criatures, a l’hora del vot, es comporten com es comporten les persones grans. El que agrada a les criatures és divertir-se i jugar, i s’ha de reconèixer que resulta més divertit Reagan que no pas Mondale com a company de jocs. [...] A la carta adreçada a Nixon, Reagan li donava consells per vèncer Kennedy i en parlava malament així: “Ha arribat el moment en què algú situï al temps que li pertoca l’espectacular i agosarat panorama econòmic de Kennedy: sota els juvenils cabells al vent de Kennedy, hi ha el vell Karl Marx del segle passat”. Reagan, doncs, deia que Kennedy era un marxista de pel·lícula, un marxista ortodox. Això, als nens, els ha d’entusiasmar, com va entusiasmar els grans que, poc després de la carta, van matar Kennedy a tirs. [...] Una altra idea enllaminadora per als nens: el germà gran com a ogre. La nombrosa família Kennedy, és a dir Kennedy, és a dir el germà gran, és a dir l’ogre. Les persones grans, poc després, van matar el germà gran, és a dir l’ogre, és a dir Kennedy. Els uns el van matar a trets i els altres votant Nixon al cap de poc. I, meravella de les meravelles, Reagan acusa Kennedy de hitlerià: del programa econòmic de Kennedy, diu Reagan, “Hitler en va dir socialisme estatal, i molt abans se’n deia monarquia benefactora”. I els nens divertidíssims per l’acusació de hitlerià feta per Reagan a Kennedy, i els grans, temps després, votant entusiàsticament Reagan. 1984: En els seus discursos republicans i electorals Reagan cita elogiosament John F. Kennedy el marxista, hitlerià, el Big Brother, a més d’organitzar homenatges en plena Casa Blanca a Eleanor Roosevelt, temible demòcrata i ferotge liberal. Aquest home no es pot dir que hagi canviat, és com una criatura i les criatures li són favorables per 64 contra 33. Ara, a veure si els grans continuen fent bondat, con fan sempre, sempre i sempre

    dilluns, 28 de novembre del 2016

    l'Havana sense Fidel

    Si l’endemà de conèixer la mort de Fidel Castro, l’Havana es llevava entre tímida i crispada, ahir la ciutat va fer un esforç per tornar a una quotidianitat que, a hores d’ara, sembla difícil. El trànsit era l’habitual i tornaven les interminables cues a la mítica gelateria Coppelia, però, tot i així, l’ambient seguia sent enrarit.
    El pas de les hores ha alliberat els cubans del silenci, i la mort del Comandante seguia sent el principal tema de conversa, però ahir ho era d’una manera més oberta i transparent. En un taxi col·lectiu, dos cubans van començar a discutir vehementment sobre el paper de Fidel Castro a Cuba i Llatinoamèrica. El conductor no els treia l’ull de sobre, bàsicament per evitar que la cosa anés a més. Els cubans estan poc acostumats a discutir sobre política interna, sobretot amb desconeguts, i per això les discrepàncies moltes vegades semblen insalvables.
    Des de l’exterior, la situació de Cuba se sol simplificar entre els favorables al règim i els detractors, però la situació és força més complexa. Ho il·lustra un veí del cèntric barri del Vedado que es declara “contrari al sistema”, però reconeix que sentia admiració per la figura de Castro com a persona. Remarca que l’Havana ha reaccionat amb tranquil·litat a la mort del líder revolucionari perquè els seus detractors dins de l’illa estan disposats a respectar el dol. “Després ja veurem què passa”, afegeix. També destaca que la figura de Raúl no genera el mateix respecte que la del seu germà, i per això la mort de Fidel pot suposar un factor desestabilitzador. “Fidel era un tipus llegit, intel·lectual. L’altre és més rude i no té tant de carisma”. Fins i tot el grup opositor de les Damas de Blanco va suspendre la seva manifestació setmanal per evitar provocacions.
    Un altre exemple d’aquesta complexitat política cubana l’exposa la Marlen, una estudiant de medicina a qui no li importa revelar el seu nom. Assegura que sent llàstima per la mort de Fidel Castro, però considera que la reacció de la gent més gran és exagerada. No li agrada el sistema que hi ha ara mateix a Cuba, però destaca que un canvi no garanteix una millora. La Marlen era als voltants de la Universitat de l’Havana, on s’ha improvisat una mena de memorial espontani, amb una presència molt destacada dels joves comunistes, que el van preparar. Ella explica que d’alguna manera els representants de les Joventuts Comunistes de la seva classe l’han obligat a ser allà, però que li hauria agradat ser-hi de totes maneres.
    “A Cuba no hi ha res espontani”
    Exemples com el d’aquest homenatge espontani és un senyal d’una progressiva tornada a la normalitat. “A Cuba no hi ha res espontani”, comenta a l’ARA una font diplomàtica que es mostra molt sorpresa per la tranquil·litat i la naturalitat amb què s’estan desenvolupant els fets: “M’ho esperava molt més dramàtic. Amb un gran desplegament militar. És símbol d’un canvi de temps”. Un altre aspecte que ha sorprès aquesta font és el moment en què es va fer l’anunci de la mort, ja que veia més lògic que s’anunciés al migdia d’un dia laborable que no pas en cap de setmana, per tenir més controlada la situació. Un altre aspecte que estranya i sorprèn la majoria de cubans és la ràpida incineració de les restes del Comandante, sense que hi hagués possibilitat que el poble pogués acomiadar-se’n veient el seu cos.
    Ahir també es van veure els primers preparatius del memorial a la Plaza de la Revolución, on s’homenatjarà la figura de Castro fins demà a la tarda, quan començarà la caravana que ha d’arribar a Santiago de Cuba, on es faran els funerals. Ahir la plaça on els havaners podran acomiadar-se del líder estava plena de curiosos i turistes que observaven els operaris que ultimaven els preparatius.
    Està previst que l’acte de demà sigui massiu i que compti amb la presència de diversos caps d’estat i personalitats com el rei Joan CarlesI, segons va confirmar l’ambaixada espanyola, per la bona relació que hi havia entre els dos exmandataris. De fet, serà el segon cop que Joan Carles visita l’illa, ja que ja la va trepitjar en el marc d’una Cimera Iberoamericana el 1999.
    La mort de Fidel Castro sembla que marcarà un abans i un després en el consens que dominava la societat cubana: val més no parlar de política i, encara que es discrepi, no qüestionar l’autoritat vigent. El nou escenari que es dibuixa a l’Havana encara s’ha d’aclarir.
    Un ‘Granma’ històric
    Tot i això, si una cosa uneix els partidaris i els detractors de Castro és la voluntat d’aconseguir un exemplar de l’edició extraordinària i vespertina del diari Granma que el 26 es va imprimir a la tarda. Ahir es venia per vint vegades el seu preu original i continuava pujant. Mentrestant, la prohibició de vendre i consumir alcohol es mantenia en tots els establiments de la ciutat, tret d’alguns hotels, on es permetia només als turistes

    diumenge, 27 de novembre del 2016

    regenario llibretera

    Hola, venia a comprar un llibre d’aquells que no es poden deixar, un altre que no em faci pensar gaire i un per a una persona que no llegeix mai.
    Isabel: Exacte, i ja ens tens aquí fent una interpretació psicològica de cada personatge. A vegades et parlen d’una persona malalta, que no es pot moure gaire de casa i està desanimada. Em vénen títols al cap i vaig descartant ràpidament.
    Quin és el criteri més influent pel qual una persona acaba demanant un llibre?
    Abel: L’entorn.
    Però existeix el boca-orella? ¿O en el fons és un màrqueting disfressat de boca?
    Abel: Existeix. Una de les coses més agradables de fer és passejar per una llibreria amb la parella, amb un amic, amb algú que coneix la teva ànima literària, i jugar al ping-pong de recomanacions, un joc que va in crescendo, cada vegada que un l’encerta amb l’altre. Avui en dia hi ha una certa desconfiança amb la crítica, els mitjans i el màrqueting, perquè segons les contraportades dels llibres cada llibre és el millor de la història. El públic desconfia de la recomanació genèrica i el que és més proper cada cop té més tirada. I a més va potenciat per Twitter o Facebook.
    Un farmacèutic em va dir una vegada: “Sé perfectament com està el poble només pel que em demanen”. Si això fos aplicable a una llibreria, com està la societat?
    Isabel: Quan anàvem a obrir la llibreria tothom ens deia és que no es compren llibres. I no, el primer que veus és que la gent ve i vol llegir. I després, no sé si perquè oferim llibres que estan fora del circuit comercial, tenim un públic que vol descobrir autors nous, o ha llegit una cosa i en vol una altra que el porti més enllà.
    Abel: Si hagués d’emetre un judici cultural sobre la nostra societat, li hauria de posar una nota bastant alta. El públic que compra a les llibreries té un nivell, i també els autors i les editorials. El nivell d’exigència i curiositat és molt alt. Es busquen els clàssics i els morts, sí, però també hi ha interès per descobrir autors, per veure qui està parlant i què està passant.
    Et sento parlar i no sé si som “nord enllà”.
    Abel: No ens hem de confondre. Catalunya és un país amb un nivell cultural molt alt. El que passa és que la cultura no està generalitzada, sinó que viu restringida dins un globus de gent que no és tothom. Però la gent interessada per la cultura té un nivell molt ric.
    Isabel: Hi ha un element bàsic, que és el bilingüisme català-castellà, que et fa veure que vivim un pas més enllà d’una societat monolingüe. Quan entra algú aquí i et pregunta quina traducció està millor, si en català o castellà, ja es veu que busca una qualitat extra, més enllà d’empassar-se una història.
    ¿I aquest univers de gent exigent, va augmentant o es va encongint?
    Abel: No és una cosa de vells, va entrant gent de 25 anys. Som una societat que es retroalimenta, perquè si aquesta gent de 25 anys demana llibres és gràcies a tota una nova generació d’editorials joves. I això fa uns anys no era possible. Tot estava dominat pel que hi havia, 62 i Planeta, Anagrama i Acantilado. I, de sobte, hi ha una regeneració del sector molt bèstia amb editorials noves, llibreries noves i lectors nous.
    ¿El gran competidor dels llibres són les sèries?
    Abel: Els llibres no tenen competidors.
    Isabel: I hi ha llibres que són sèries. Qui llegeix llibres llegirà llibres i mirarà sèries. I fa servir internet per buscar més llibres.
    Parleu-me de nous autors.
    Isabel: Aquest any hi ha un cas que és Alicia Kopf, que ha ajuntat tot el que ens has preguntat. El boca-orella ha funcionat amb ella i els premis li han caigut. Ens l’han demanat lectors de tota la vida i lectors nous. Ella fa una literatura molt visual i ajunta un projecte artístic amb el que escriu. El llibre es diu Germà de gel i el va publicar l’editorial de l’Eugènia Broggi. I, per cert, l’han traduït al castellà, en contra del que es diu, que els llibres catalans no es tradueixen al castellà. Doncs també està triomfant a Madrid.
    Abel: ¿Vols un llibre nou d’un autor descobriment? Incerta glòria.
    Però aquest és un clàssic!
    Abel: Perdona, Incerta glòria és un llibre que fa 10 anys, quan jo estudiava a la Facultat de Filosofia, no existia, el professor no el podia ni esmentar. I ara torna a existir gràcies a la feina de la Maria Bohigas i el Club Editor, que en va fer una nova edició. Ha funcionat des del boca-orella. Estava oblidat, i ara n’estan fent una pel·lícula i una obra de teatre.
    Isabel: És un llibre boníssim. És el bestseller d’aquesta llibreria. En venem un cada 10 dies des que vam obrir la llibreria, fa tres anys. I la Maria Bohigas està fent el mateix amb Blai Bonet.
    Abel: I això no passa amb gaires llibres. Però no ens enganyem, a part de la nostra amabilitat, presència, coneixement i simpatia, la clau és que el llibre sigui bo.
    Em parlaves de Blai Bonet.
    Isabel: L’últim Blai Bonet que m’havia comprat era a l’Espai Mallorca, quan encara estava al carrer del Carme. Una edició subvencionada pel govern balear que valia dos duros. Trobar-lo era una carambola.
    Abel: També El Gall Editor està publicant els dietaris del Blai Bonet, que era una cosa introbable. 84 ha publicat la seva poesia completa. No estan apostant, estant recuperant algú que és un dels escriptors catalans més importants del segle XX. Bonet és un origen literari al segle XX absolut, per la prosa i pels temes que toca. Aquests llibres han de tornar a estar sobre la taula, i això és feina dels editors, i han d’arribar al públic, i això ho hem de fer els llibreters, la crítica i els lectors entre nosaltres, i això és el que està passant. Quan em preguntes en quin moment cultural estem només puc dir que estem en un moment cultural molt bo i molt ric, de notable alt, com a mínim.
    Isabel: Em vénen al cap altres llibres com El día del Watusi, de Francisco Casavella. El tenia una editorial a la qual no li interessava reeditar-lo, i ha passat a Anagrama, que l’ha recuperat. És molt fort: van treure l’edició nova al gener, i després de l’estiu he trobat molta gent que l’ha llegit.
    Abel: També hi ha la responsabilitat dels editors, que a vegades deixen morir llibres, quan la moral d’un editor ha de ser no deixar que morin.
    Isabel: Deixar que un llibre no mori el converteix en clàssic. Cada cop que hi ha una traducció nova de Proust es converteix en novetat.
    Què fa que un llibre sigui bo?
    Abel: No hi ha un fórmula. És allò d’Eugeni d’Ors: “Si no m’ho preguntes sé per què, si m’ho preguntes no sé per què”. És una cosa inexplicable i objectiva. Per què Dickens o Pla segueixen aquí i molts d’altres no? No és una qüestió de modes ni gustos, té unes qualitats.
    Isabel: Que transcendeixi. Que no només m’estigui explicant una història que quedi tancada en ella mateixa. Això es veu molt clar en novel·la negra. Si només tenen l’objectiu de tenir-te enganxada amagant-te qui l’ha mort fins al final, no transcendeix. Però si et parlen de qualitats humanes, de moments històrics, d’ètica, o et proposen una visió del món des d’una altra banda, funciona.
    Ensenyeu-me què teniu de destacat a les taules.
    Abel: La reedició del dietari del Guillem Simó, de Contravent. És un mallorquí que va morir el 2004 i va escriure un dietari sabent que no es publicaria mentre estigués viu. És com Les memòries d’ultratomba de Chateaubriand. Sam Abrams diu que val per ser conscients de la gran tradició dietarista catalana, de Pla a Gaziel, perquè tenim una literatura que ha viscut oculta en la clandestinitat durant molt de temps, no ha tingut els instruments d’altres grans literatures per fer unes obres amb molta presència i ha tendit molt a aquest interiorisme d’autors que s’han tancat a casa seva per escriure del seu país i de la seva vida.
    Què més?
    Isabel: Mumbo Jumbo, d’Ishmael Reed, que va publicar La Fuga. No paro de recomanar-ho a gent que em diu que li agraden molt les sèries. Si t’agrada el cinema de Scorsese, el jazz i les baralles de bandes, enganxa una barbaritat.
    Abel: Jo hi vull posar aquí al damunt una nota que digui: “No heu llegit mai un llibre amb un ritme com el d’aquest”.
    Isabel: Lligant amb el que explicàvem abans del nivell cultural, hi ha Sota el volcà, de Malcolm Lowry, que ha traduït Xavier Pàmies, un gran traductor de Dickens al català. És la superbona notícia. És una gran novel·la, que si no te la presenten bé no hi entraràs. Altre cop és una editorial petita que es posa a retraduir clàssics i ho presenta gairebé com una novetat.
    Abel: Estem en un moment en què tothom, des de l’editor fins al públic, té un sentit de responsabilitat molt alt, gent que entén que hi ha molta feina al darrere i es gasten 25 euros per un llibre.
    Isabel: Història de La Vanguardia, de Gaziel, una altra novetat rescatada. Publicada per l’Altra Editorial. És una maldat, però vaig llegir una cosa que l’encerta del tot, quan explica quina era la línia editorial del diari: “Acatament automàtic a les institucions triomfants, i defensa sense discussió possible de l’ordre establert”. Vaig pensar que fa anys i anys que hi ha mitjans que funcionen així.
    ¿I us ha perjudicat gaire que el premi Nobel de literatura li hagin donat a un cantant?
    Abel: No, vam fer una festa! No em sembla gens malament. Va més enllà de Dylan, i és un homenatge als cantautors en general.
    Isabel: Si veus la literatura com una narrativa d’explicar la vida, Dylan ho fa. Potser sóc molt fan i em semblen meravellosos tots els premis que li donin. I que no vagi a recollir-lo em sembla més meravellós encara.
    Abel: El Nobel a Svetlana Aleksiévitx va ser molt important per a editorials com Raig Verd, que van apostar per ella i els ha donat molta vida, i ens ha permès descobrir una autora importantíssima que aquí no havia arribat.
    Isabel: És que l’argument que donar-li al Dylan no afavoreix la venda de llibres em va fer pensar que precisament donar un premi per intentar vendre llibres ha malmès els premis. El premi Planeta és una campanya de màrqueting i no un premi. No es poden mirar els premis Nobel des d’aquest punt de vista.
    Acabem. Abel, no m’has dit una frase.
    Una que se’m va quedar de jove era una de Pla: “No es casi, mediti”.

    dissabte, 26 de novembre del 2016

    vol directe a seul

    L'aeroport del Prat tindrà l'any que ve un vol directe que connectarà per primer cop la ciutat de Barcelona amb Seül, segons ha informat aquest dimecres el departament d'Empresa i Coneixement.
    L’aerolínia Korean Air, la més important de Corea del Sud, ha anunciat que connectarà ambdues ciutats amb un vol directe. Els vols començaran a partir del 28 d’abril del 2017amb la previsió d’operar tres trajectes a la setmana. La companyia coreana volarà dilluns, dimecres i dijous, amb una flota model B777-200 amb capacitat per a 248 passatgers.
    El llarg radi porta el Prat al millor any de la històriaEs tracta d’un projecte captat i gestionat durant els darrers dos anys per l’Oficina Exterior de Comerç i d’Inversions de la Generalitat a Seül (Acció), l’Agència Catalana de Turisme, Aeroports de Catalunya i el Comitè de Desenvolupament de Rutes Aèries de Barcelona (CDRA), segons ha informat Empresa i Coneixement.

    El conseller d’Empresa, Jordi Baiget, ha assegurat des de la capital de Panamà, on encapçala una missió comercial, que "és un gran plaer poder anunciar que a partir de l’abril del 2017 hi haurà un vol directe entre Seül i Barcelona", i ha remarcat que "s’ha estat treballant durant dos anys per aconseguir-ho".

    Baiget ha explicat que "hi ha molta població catalana que té interessos econòmics, culturals o de país a Corea del Sud" i que el vol ha de permetre "atreure població d’aquest país i de la regió, molt especialment del Japó que puguin venir a Catalunya", ja sigui per "activitat productiva o turisme".
    Korean Air actualment opera vols a 129 destinacions de 46 països, i el 2015 va registrar gairebé 25 milions de passatgers. La companyia, de 21.000 treballadors, té el seu 'hub' ubicat a l’aeroport internacional d’Incheon, a Seül.

    banc dels aliments

    Aprincipis de novembre es va celebrar al CCCB l’Eurocon, un congrés internacional de ciència-ficció i fantasia, on creadors, estudiosos i fans vam navegar plegats per tota mena de mons imaginaris. Vam retre el degut homenatge als clàssics: vam commemorar els deu anys de la mort de Stanisław Lem, i també es va presentar la primera traducció a l’anglès del Mecanoscrit del segon origen de Manuel de Pedrolo, amb la traducció i edició de Sara Martín Alegre. I alhora ens vam endinsar en la diversitat difícilment abastable d’aquests gèneres: algunes obres ens adverteixen de tenebrosos futurs distòpics, mentre que d’altres somien un demà ple d’emocionants aventures galàctiques. N’hi ha que exploren passats alternatius: una Espanya on Franco no hagués guanyat la guerra, per exemple. Algunes fantasiegen amb tecnologies que transformen els humans en una nova espècie, i d’altres inventen mons màgics habitats per les criatures més estranyes. Però totes comparteixen la mateixa virtut: oferir-nos un dels pocs antídots que encara ens resten contra un poderós verí.
    Sabem que existeixen infinites formes de vida possible, que els humans ens podríem haver organitzat en societats profundament diferents de les que hem creat. La majoria dels elements que articulen la nostra forma de vida són contingents, però tenim una terrible tendència a acostumar-nos de tal manera al nostre mode de vida que el naturalitzem com si fos l’únic possible i racional. Ens hi podem habituar fins al punt de deixar de qüestionar per què fem el que fem. De la mateixa manera que alguns verins paralitzen les víctimes, no saber qüestionar allò que considerem normal també ens pot immobilitzar.
    La nostra civilització es basa en el sedentarisme, però podríem haver estat nòmades, i en comptes de portar un rellotge al canell dur-hi una brúixola. Considerem la vista el sentit fonamental, però podríem haver-nos centrat més en l’olfacte o el tacte. Ens hem reproduït fins a ser més de 7.000.000.000 d’humans, però podríem haver optat per mantenir-nos en una població modesta i viure en comunitats petites. Podríem tenir un sistema educatiu que considerés la música l’assignatura més important. Podríem construir totes les cases al voltant del seu hort o a dalt dels arbres. Podríem haver renunciat a domesticar animals i preferir la natura salvatge. Podríem viure en una societat on tothom es reproduís per fecundació in vitro per tenir bessons i trigèmins, i on fos inconcebible condemnar un fill a la soledat de ser únic.
    M’agradaria que tots els polítics, jutges i alts càrrecs de l’administració gaudissin regularment de cursos de ciència-ficció i fantasia
    Abans, l’existència d’una gran diversitat de cultures servia de contrapès a la nostra concepció del que és normal, perquè permetia comparar formes de vida diferents i qüestionar la pròpia. Però ara que les diferències culturals van desapareixent sota la globalització, correm el perill de sacralitzar encara més la nostra forma de vida actual. Per descomptat, hi hauria maneres de viure molt pitjors que la nostra, però la civilització que ara mateix s’estén per tot el planeta no és precisament lloable. Que la indústria de l’armament tingui un poder immens, que les guerres expulsin tanta gent de casa seva, que hi hagi tants homes al món que matin la seva dona, que hi hagi persones discriminades per la seva forma d’estimar, que estiguem provocant una extinció massiva d’espècies, que identifiquem la felicitat a consumir i llençar, configura una societat brutalment injusta. Tanmateix, ens repetim massa sovint que “així és com són les coses, així és com s’ha fet sempre, així és com som els humans”. Hauríem de reconduir la nostra civilització, però per fer-ho necessitem imaginar que hi ha altres formes de vida possibles.
    Posats a fantasiejar, m’agradaria que tots els polítics, jutges i alts càrrecs de l’administració gaudissin regularment de cursos de ciència-ficció i fantasia. Potser després de viatjar mentalment a planetes habitats per alienígenes de tot tipus serien més capaços d’imaginar-se un món més just. Especialment, m’agradaria que els membres del Tribunal Constitucional s’amaressin ben amarats de mons alternatius, naus espacials, monstres de l’espai, viatges en el temps i exploracions siderals. Potser tornant d’algun d’aquests viatges de la imaginació aconseguirien concebre una festa nacional que, en comptes de consistir a torturar braus, consistís a celebrar la migració de les grues, recitar poemes des dels balcons dels ajuntaments, reutilitzar les places de braus per fer combats d’espases làser, o bé, simplement, instaurar com a festa nacional la sagrada migdiada 

    278
    10  

    VAIG CONÈIXER el Banc dels Aliments fa nou anys, quan vam muntar la primera edició del Tió Solidari de l’ Eduqueu les criatures, a Catalunya Ràdio, que l’emissora ha anat fent seu i mantenint quan fundar l’ARA em va fer deixar aquell programa que tant estimava. L’organització em va impressionar per molts motius. Per la idea brillant d’aprofitar aliments que són excedents en cadenes de supermercats, per l’eficiència logística, per com es converteixen en proveïdors de tota mena de casals i esplais i centres per garantir àpats a gent que passa gana. Per l’ètica i la justícia en el repartiment. I celebro que últimament hagin col·locat al calendari amb tanta repercussió i èxit El Gran Recapte, que mobilitza 25.000 voluntaris i recull un munt de tones de menjar. Aquest any es fa aquest divendres i dissabte, 25 i 26, amb el repte de millorar la qualitat dels productes que demanen que deixem quan anem al súper. És un banc que no dóna interessos però que ens interessa molt que faci bé la feina. No cobra comissions, sinó que ens ofereix la missió d’ajudar els altres i educar les criatures en la necessitat de fer costat als que ho necessiten. A diferència dels altres bancs, que tendeixen a deixar-te diners quan no els necessites i a reclamar-te’ls de mala manera quan no en tens, aquest té la filosofia oposada: està al servei dels descavalcats del sistema, dels desnonats.
    Ens hi acabem acostumant, però ajuntar 25.000 voluntaris per a una feina tan precisa es digne d’un poble que està entrenat per a la solidaritat i per arremangar-se quan cal. Ens hi acabem acostumant, però que calguin -no només aquest cap de setmana, sinó tot l’any- tantes tones d’aliments bàsics per garantir la supervivència de centenars de milers de catalans és una autèntica vergonya, la pitjor notícia d’El Gran Recapte. Per això cal sortir al rescat d’aquest Banc dels Aliments, el que sí que rescata persones.

    imaginacio i etica

    Aprincipis de novembre es va celebrar al CCCB l’Eurocon, un congrés internacional de ciència-ficció i fantasia, on creadors, estudiosos i fans vam navegar plegats per tota mena de mons imaginaris. Vam retre el degut homenatge als clàssics: vam commemorar els deu anys de la mort de Stanisław Lem, i també es va presentar la primera traducció a l’anglès del Mecanoscrit del segon origen de Manuel de Pedrolo, amb la traducció i edició de Sara Martín Alegre. I alhora ens vam endinsar en la diversitat difícilment abastable d’aquests gèneres: algunes obres ens adverteixen de tenebrosos futurs distòpics, mentre que d’altres somien un demà ple d’emocionants aventures galàctiques. N’hi ha que exploren passats alternatius: una Espanya on Franco no hagués guanyat la guerra, per exemple. Algunes fantasiegen amb tecnologies que transformen els humans en una nova espècie, i d’altres inventen mons màgics habitats per les criatures més estranyes. Però totes comparteixen la mateixa virtut: oferir-nos un dels pocs antídots que encara ens resten contra un poderós verí.
    Sabem que existeixen infinites formes de vida possible, que els humans ens podríem haver organitzat en societats profundament diferents de les que hem creat. La majoria dels elements que articulen la nostra forma de vida són contingents, però tenim una terrible tendència a acostumar-nos de tal manera al nostre mode de vida que el naturalitzem com si fos l’únic possible i racional. Ens hi podem habituar fins al punt de deixar de qüestionar per què fem el que fem. De la mateixa manera que alguns verins paralitzen les víctimes, no saber qüestionar allò que considerem normal també ens pot immobilitzar.
    La nostra civilització es basa en el sedentarisme, però podríem haver estat nòmades, i en comptes de portar un rellotge al canell dur-hi una brúixola. Considerem la vista el sentit fonamental, però podríem haver-nos centrat més en l’olfacte o el tacte. Ens hem reproduït fins a ser més de 7.000.000.000 d’humans, però podríem haver optat per mantenir-nos en una població modesta i viure en comunitats petites. Podríem tenir un sistema educatiu que considerés la música l’assignatura més important. Podríem construir totes les cases al voltant del seu hort o a dalt dels arbres. Podríem haver renunciat a domesticar animals i preferir la natura salvatge. Podríem viure en una societat on tothom es reproduís per fecundació in vitro per tenir bessons i trigèmins, i on fos inconcebible condemnar un fill a la soledat de ser únic.
    M’agradaria que tots els polítics, jutges i alts càrrecs de l’administració gaudissin regularment de cursos de ciència-ficció i fantasia
    Abans, l’existència d’una gran diversitat de cultures servia de contrapès a la nostra concepció del que és normal, perquè permetia comparar formes de vida diferents i qüestionar la pròpia. Però ara que les diferències culturals van desapareixent sota la globalització, correm el perill de sacralitzar encara més la nostra forma de vida actual. Per descomptat, hi hauria maneres de viure molt pitjors que la nostra, però la civilització que ara mateix s’estén per tot el planeta no és precisament lloable. Que la indústria de l’armament tingui un poder immens, que les guerres expulsin tanta gent de casa seva, que hi hagi tants homes al món que matin la seva dona, que hi hagi persones discriminades per la seva forma d’estimar, que estiguem provocant una extinció massiva d’espècies, que identifiquem la felicitat a consumir i llençar, configura una societat brutalment injusta. Tanmateix, ens repetim massa sovint que “així és com són les coses, així és com s’ha fet sempre, així és com som els humans”. Hauríem de reconduir la nostra civilització, però per fer-ho necessitem imaginar que hi ha altres formes de vida possibles.
    Posats a fantasiejar, m’agradaria que tots els polítics, jutges i alts càrrecs de l’administració gaudissin regularment de cursos de ciència-ficció i fantasia. Potser després de viatjar mentalment a planetes habitats per alienígenes de tot tipus serien més capaços d’imaginar-se un món més just. Especialment, m’agradaria que els membres del Tribunal Constitucional s’amaressin ben amarats de mons alternatius, naus espacials, monstres de l’espai, viatges en el temps i exploracions siderals. Potser tornant d’algun d’aquests viatges de la imaginació aconseguirien concebre una festa nacional que, en comptes de consistir a torturar braus, consistís a celebrar la migració de les grues, recitar poemes des dels balcons dels ajuntaments, reutilitzar les places de braus per fer combats d’espases làser, o bé, simplement, instaurar com a festa nacional la sagrada migdiada

    dimecres, 23 de novembre del 2016

    forat pensions

    El Pacte de Toledo (1995) va definir un sistema en què els fills finançaven les pensions dels pares, tot i que ja era visible que les espanyoles havien deixat de tenir fills: els naixements havien caigut a la meitat entre 1975 i 1985. Es va considerar que quan arribés el moment ja es trobaria una solució. Aquesta solució només podia ser una de tres: productivitat, immigració o més fills. Els fills no han arribat, i la immigració és tan poc qualificada que Espanya és un dels països on la productivitat creix menys d’Occident. Tot problema sembla que es pugui resoldre amb diners. Però els diners han de venir per força d’apujar impostos o de retallar despesa. La falta de productivitat farà inevitable endarrerir -més- la jubilació i retallar les pensions. Això últim ja ho preveia la reforma del 2013, i en això pensa Báñez quan diu que el sistema és més sòlid que abans de la crisi.

    dimarts, 22 de novembre del 2016

    black friday

    El comerç català encara aquesta setmana la consolidació del 'Halloween de les compres'. El Black Friday, el dia que anuncia les rebaixes nadalenques als Estats Units, ha aconseguit avançar la campanya nadalenca i sacsejar el calendari tradicional de les rebaixes. Empès per la recuperació del consum, aquest fenomen ja no es limita només al comerç i s'ha instal·lat a sectors que tradicionalment no abaixen els preus en dates concretes. Tot i així, la diada consumista encara arrossega la polèmica i planteja un dubte crucial al sector: realment pugen les vendes?
    La crisi del model de rebaixes
    El Black Friday és la darrera conseqüència d'un efecte dominó: el calendari limitat de les rebaixes és cosa del passat. Des que el 2013 El Tribunal Constitucional va suspendre la llei d'horaris comercials catalana, el sector ha optat per liberalitzar les rebaixes i les marques han passat a oferir descomptes durant pràcticament tot l'any. "De fet, moltes cadenes allarguen les promocions tota la setmana, no només divendres, per aprofitar el filó", explica el professor d'Economia de la UOC, Josep Lladós. El Black Friday ha aconseguit avançar el principi de la campanya nadalenca –que tradicionalment tenia com a tret de sortida el pont del 6 de desembre–, però Lladós apunta al fet que no restarà a les compres festives. "El fenomen no es pot equiparar al model dels Estats Units, on les celebracions acaben abans –els regals s'entreguen el 25 de desembre i no el 6 de gener, com a Catalunya", explica l'expert.
    Creix el contagi entre sectors
    Un dels detalls més sorprenents de la campanya d'aquest any és que s'ha contagiat a sectors que van més enllà del comerç. S'hi ha apuntat fins i tot  Cofidis. La financera del "diner directe" també s'ha sumat al Black Friday amb una rebaixa del tipus d'interès en els seus crèdits fins al 5,5%. La diada consumista ja no té fronteres, i sectors que tradicionalment no apliquen rebaixes de preu en dates concretes han picat l'esquer. En el sector turístic, l'aerolínia espanyola Iberia ofereix descomptes de fins al 40% per a aquells que vulguin volar abans del 30 de març del 2017. L'automòbil ha estat un dels últims a pujar al carro del divendres negre i marques com Ford, Fiat o Citroën oferiran preus especials per a alguns dels seus models. Tampoc se n'escapen les operadores de telefonia –Vodafone ja ha avançat que celebrarà el dia amb els seus paquets de fibra òptica, mòbil i televisió a meitat de preu.
    La tecnologia i l'oci, els protagonistes
    Els 'smartphones', les càmeres de fotos i els televisors s'emportaran el tros més gran del pastís durant el Black Friday d'aquest any, segons el comparador de preus Idealo.es. La tecnologia i l'oci són els sectors més llaminers per als compradors del Black Friday que, segons Lladó, fan compres més meditades que impulsives. "Són productes més cars i on el factor preu acaba influint molt la decisió final del comprador", explica l'acadèmic. De fet, assegura que es tracta d'un consumidor més jove i que aprofita internet per comparar les ofertes a diversos comerços.
    Rècord de vendes 'online'
    El comerç electrònic confia en el Black Friday per esperonar les vendes. El gegant del sector, la companyia nord-americana Amazon, va començar el compte enrere la setmana passada amb descomptes per als seus clients 'premium'. L'empresa  va batre el seu rècord de vendes a Espanya pel Black Friday de l'any passat i espera repetir aquesta fita duran aquesta edició. Segons un informe de l'Associació Espanyola de l'Economia Digital (Adigital), un 57% del sector espera un increment d'almenys el 10% en les vendes respecte de les xifres de l'any passat. Els més optimistes –un de cada deu– creuen que la facturació es dispararà en més d'un 30%. "El component digital és molt fort durant aquesta campanya i es reforça amb el Cyber Monday, que tanca el cap de setmana amb descomptes només al comerç electrònic", explica Lladós.
    Pressió per al petit comerç
    Les principals associacions del comerç català ja van cedir a la pressió l'any passat i van acabar adoptant la iniciativa. "És un corrent imparable i ens hi hem de sumar, encara que sigui a contracor", explicava a l'ARA l'exsecretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya, Miquel Àngel Fraile. L'any passat 2.000 botiguers es van sumar a la campanya de l’agència de comunicació Cromek System, cinc vegades més que el 2014. Tot i així, Lladós opina que el petit comerç "no hauria de fer seguidisme amb aquest fenomen". Segons l'acadèmic, els comerciants catalans no poden reproduir les rebaixes de preu que les grans cadenes de distribució sí que es poden permetre. "El seu model hauria d'avançar cap a oferir valor afegit i buscar nínxols de mercat que encara no estan coberts", assegura.

    contra l 'oblit

    Franco havia mort al llit sis mesos abans, però el postfranquisme continuava viu. El generalíssim havia deixat les coses lligades i ben lligades. Quatre dècades després, Vitòria continua recordant els successos del 3 de març del 1976, quan la policia armada, seguint instruccions superiors, va rodejar els treballadors que estaven reunits en assemblea a l’església de Sant Francesc del barri de Zaramaga. La policia (post) franquista va llançar gasos lacrimògens i pots de fum a l’interior del recinte, i quan els obrers, espantats, van intentar sortir l’exterior, van ser abatuts a trets. Es vam disparar més de 1.000 bales.
    El balanç va ser de cinc morts i diversos centenars de ferits, molts, de bala. Els morts: Romualdo Barroso –de 19 anys–, Pedro María Martínez OcioFrancisco Aznar –tenia 17 anys–, José Castillo i Bienvenido Pereda. Els enregistraments recollits a través de la freqüència d'FM de la cadena policial aquell dia són eloqüents: " Aquí hi ha hagut una massacre. Canvi. D’acord, d’acord. Canvi. Escolta, però de veritat, una massacre. Canvi. Hem contribuït a la pallissa més grossa de la història. Canvi. D’acord, bon servei".
    Cap d’ells, ni els policies que van disparar ni els comandaments policials i polítics que van ordenar disparar, s’ha assegut mai al banc dels acusats. Aquella nit, quan va sentir a la ràdio el que havia passat a Vitòria, Lluís Llach escriuria una de les seves cançons més punyents,'Campanades a morts': "Assassins de raons, de vides, que mai no tingueu repòs en cap dels vostres dies i que en la mort us persegueixin les nostres memòries".
    Temps després serviria de banda sonora del documental 'Llach: La revolta permanent', dirigit per Lluís Danés. La versió de 'Campanades a morts' que recull el vídeo anterior la va interpretar Llach a Euskadi el 2006, amb motiu del 30è aniversari de la matança de Vitòria i coincidint amb la presentació al festival de Cinema de Sant Sebastià del film de Danés.
    La solidaritat amb els obrers de Vitòria acabaria amb dues morts més els dies següents. El 8 de març, a Basauri, en una manifestació de protesta, la policia matava Vicente Antón Ferrero, de 18 anys. El dia 5, a Tarragona moria, després de caure o de ser llançat des d’una teulada quan el perseguia la policia, l’obrer Joan Gabriel Rodrigo Knafo, de 19 anys.
    Avui es compleixen 40 anys d’aquella massacre que els ciutadans de Vitòria ni han volgut ni han pogut oblidar. Aquests dies s'ha posat en marxa un memorial audiovisual i s’estan celebrant taules rodones i tallers amb la participació de bascos i personalitats internacionals. També s'ha homenatjat Lluís Llach, que no serà fill adoptiu de la ciutat per l’oposició de PSE i PP. Dimarts –el mateix dia que Arnaldo Otegi sortia de presó–, l'Ajuntament, ara encapçalat pel PNB, va reconèixer la feina del músic. Llach va denunciar que " continua sense haver-hi cap reconeixement de culpabilitat de l'Estat, que va ser el responsable dels fets".
    Combatre l'oblit i la impunitat
    Els primers anys després dels fets, amb el record molt recent encara, es va mobilitzar molta gent per evitar que la memòria s'apagués. Després, però, el focus es va anar apagant, en part, perquè sindicats com UGT o CCOO i partits com el PSOE van girar full. Gràcies a l'infatigable compromís de moltes persones i dels familiars i amics de les víctimes s’ha pogut preservar la flama viva, mantenint les exigències de veritat, justícia, reparació i garanties de no repetició. En els últims 15 anys, l’associació 3 de Marzo –i l'auge social de la reivindicació memorialista– han tornat a posar aquells fets a l’agenda de polítics i governs. I ja hi ha en marxa la producció d’una pel·lícula de ficció que es dirà 'Vitòria, 3 de març', el rodatge de la qual està previst per al 2017.
    La lluita contra l’oblit i per la memòria ha anat sumant petites victòries, però no ha aconseguit moure el model espanyol d’impunitat cap als criminals del franquisme. De fet, l'associació va portar el cas al Parlament Europeu el juliol de l'any passat, cansada que el govern espanyol no permetés a les víctimes ser reconegudes com a tals per la llei integral de protecció de víctimes del terrorisme.
    Des d’aquesta impunitat cal entendre la reiterada negativa de l’Audiència Nacional a la petició de la jutgessa argentina María Servini perquè ordeni detenir Alfonso Osorio García, ministre de presidència entre 1975 i 1976; Rodolfo Martín Villa, exministre i exvicepresident primer, i Jesús Quintana Saracíbar, excapità i cap de policia, com a responsables de la matança. Tots els reconeixements que ha aconseguit 3 de Marzo no han estat suficients per fer seure al banc dels acusats els responsables de la massacre; alguns dels quals, com Manuel Fraga Iribarne o Adolfo Suárez, han mort sense retre comptes davant la justícia.