L'oferta de presidir institucions i organismes públics no satisfà Pablo Iglesias ni el seu partit, no només perquè ho consideren un pas enrere respecte a la possible entrada a l'equip ministerial, sinó perquè, afirmen, "no compartim aquesta concepció patrimonial del CIS, la televisió pública o la CNMV". Així ha respost el cap de files d'Unides Podem després que ahir la vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo, obrís la porta a permetre que òrgans d'aquesta índole siguin presidits per membres de la formació lila, seguint l'estela de l'última proposta socialista de cooperació.
En entrevista a Telecinco, el secretari general d’Unides Podem ha manifestat que la seva formació planteja un govern de coalició perquè "les majories a Espanya han portat a la corrupció i a l’abús de poder" i, a banda, ha recordat al president espanyol en funcions que disposa, només, de 123 escons al Congrés de Diputats. "No pot ser que Sánchez, tan lluny de la majoria absoluta, vulgui totes les cadires i tot el poder en exclusiva per a ell".
De fet, Pablo Iglesias ha anat un pas més enllà i ha aventurat que el motiu pel qual els socialistes refusen un executiu compartit és perquè Pedro Sánchez no està disposat a "permetre que algú li faci ombra" al consell de ministres.
Sigui com sigui, Iglesias s’ha mostrat optimista de cara a la reunió que les dues formacions mantindran aquesta tarda per resoldre els pactes per a la investidura i ha desitjat que els socialistes "no s’aixequin de la taula" quan els proposin "parlar d’estructura de govern". "Ens hem posat d’acord a la majoria de comunitats", ha indicat el líder d’Unides Podem, que, tanmateix, ha advertit: "Ja vam viure un govern de la portuguesa a l’Estat i no el tornarem a avalar".
Pel que fa a la qüestió catalana, un dels punts de més fricció entre les dues formacions, Iglesias ha insistit que la seva presència a l’executiu central evitaria que el PSOE s’alineés amb el PP i Ciutadans per "tornar a aplicar la política repressiva a Catalunya". "Sense línies vermelles, nosaltres advoquem pel diàleg", ha sentenciat.
Sánchez: "En una negociació, no hi ha ni vencedors ni vençuts"
Mentre Iglesias era entrevistat a Telecinco, el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha defensat de nou aquest matí la idoneïtat d'una "tercera via" per arribar a un acord de govern a Espanya, "un camí intermedi entre dues posicions", on l'última proposta de govern amb 370 mesures per un govern progressista seria la solució a les diferències entre la cooperació parlamentària que defensa el PSOE i la coalició que encara exigeix Unides Podem.
"Cal entendre que una bona negociació no pot tenir ni vencedors ni vençuts", ha defensat Sánchez, que creu que "saber negociar és voler negociar", així com "escoltar i no imposar". Sánchez va presentar dimarts les mesures amb un accentuat caire social amb les quals vol convèncer Podem per tal que votin a favor de la investidura, tot acceptant quedar fora de l'equip ministerial però amb l'opció de presidir alguns organismes i institucions públiques. La formació d'Iglesias ha mostrat els seus recels a aquesta proposta, però a partir d'aquesta tarda les reunions entre els equips negociadors d'ambdós partits mostraran les opcions d'arribar a un acord.
Preparats "per al pitjor" en el cas del Brexit
La ministra ha defensat la importància de formar un govern quan abans per "posar fi al factor d'incertesa dels inversors", que ha defensat que és, des de fa anys, "la inestabilitat política", segons l'han traslladat en diverses trobades. S'ha mostrat, tanmateix, optimista pel que fa a la situació econòmica del país i ha estimat en un creixement "pròxim al 2%" l'evolució del 2020.
"El creixement es va moderant", ha reconegut, però "la conjuntura segueix sent positiva", i ha assenyalat alguns dels motius d'incertesa econòmica per a Espanya i Europa com la guerra comercial dels Estats Units amb la Xina, la possibilitat d'un Brexit "desordenat" o la crisi econòmica a l'Argentina. "Ens hem de preparar per al pitjor", ha dit en relació al Brexit.
Pel que fa a les dades negatives d'atur conegudes els últims dies, n'ha relativitzat la importància definint-les com "una lleugera desacceleració en línia amb l'esperat després d'anys de creixement", però ha ressaltat que la creació de llocs de treball encara està "per sobre del creixement econòmic" i que recentment s'ha arribat a "rècords històrics d'afiliació" i tot això "sense un escenari de bombolla a la construcció". De totes maneres, l'atur encara és "un dels principals problemes del país", ha dit Calviño, que ha definit la desigualtat com un "problema estructural" de l'estat espanyol.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada