dimecres, 14 de setembre del 2016

Normandia

El poble abandonat de Marmellar, situat al terme municipal del Montmell, al Baix Penedès, s’ha convertit en la Batalla de Carentan, localitat situada a la Normandia francesa que va ser escenari dels enfrontaments entre els exèrcits aliat i alemany durant la Segona Guerra Mundial. Aquesta transformació s’ha desenvolupat a través del projecte fotogràfic Omaha Beach-Carentan-Bastogne, dirigit pel fotògraf i director de cinema argentí Laureano Clavero, resident des de fa anys a Calafell.
Clavero té l’objectiu de recrear els moments claus de la invasió d’Europa per les tropes aliades el 6 de juny del 1944 en el marc de l’operació Overload. Ho ha pogut fer amb l’ajuda dels grups de recreació catalans First Allied Airborne Catalunya; Airborne Lleida, 101 Division; Easy Company; Reenactment Group, i l’Agrupació Normandia 101 de Benicarló. Ha començat per Marmellar, a la serra del Montmell, on s’ha representat la Batalla de Carentan, en què va participar l’Easy Company per posar-se a la pell de la mítica companyia 101 aerotransportada dels EUA.
Gran esforç de realisme
El cineasta argentí destaca la feina de la maquilladora calafellenca Ruth Álvarez, responsable de la simulació de ferides i mutilacions, molt realistes. “En aquests treballs és molt important el realisme de les ferides i, encara que no acabin sortint en les fotografies, el treball s’ha de fer”, comenta Clavero.
Aquesta tardor el projecte continuarà a la platja de la Musclera, a Arenys de Mar, on es recrearà el desembarcament a Omaha Beach (Normandia) i Pointe du Hoc, ja que tenen un aspecte molt similar. Quan la neu arribi al Pirineu català, allà es representarà la zona belga de Bastogne. El projecte compta amb el suport de blogs i revistes especialitzades, així com de l’historiador, periodista i escriptor barceloní Jesús Hernández.
Les imatges de recreació a Marmellar han captat l’atenció de la prestigiosa World War Two Foundation, que ha convidat la productora del calafellenc, Mirasud Producciones, a presentar un treball fílmic al seu festival de l’any vinent, i Clavero ja hi està treballant. Però no es quedarà aquí, ja que vol continuar amb documentals sobre la Batalla de Normandia i la possible obertura d’un canal a YouTube, impulsat amb el blog Historias Segunda Guerra Mundial, en què es narraran històries amb ficcions realitzades per grups de recreació. Un dels projectes més importants ja en procés, explica Clavero, és la història de l’església normanda d’Angoville-au-Plain durant la Segona Guerra Mundial: va acollir un hospital que atenia tant soldats alemanys com nord-americans.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada