dijous, 30 d’abril del 2015

Una Vacuna de la UB cura el VIH

Reduir la càrrega viral a zero, és a dir, guarir del tot les persones infectades amb el VIH. Aquest és l’objectiu de la vacuna terapèutica que aviat es començarà a produir al primer i únic centre acreditat a Espanya per obtenir medicaments de teràpia avançada, situat a la Universitat de Barcelona (UB). La vacuna cel·lular es desenvoluparà a la sala blanca de la Unitat de Recerca i Desenvolupament de la UB, unes instal·lacions d’alta seguretat que durant dos anys han hagut de passar estrictes controls fins a aconseguir l’acreditació adient. El compost es provarà a l’Hospital Clínic, amb 16 pacients infectats.
Els científics hi han dipositat grans esperances, ja que en un estudi anterior, amb una versió menys avançada del fàrmac administrada a 12 pacients, els resultats van ser força bons. Es va aconseguir reduir la càrrega viral fins a un 5%. A la sala blanca de la UB es podrà aconseguir una versió millorada del compost. “Treballarem amb productes biològics que vénen del mateix pacient, amb el virus i amb cèl·lules dendrítiques”, explica Josep Maria Canals, director de la Unitat de Recerca i Desenvolupament del programa de recerca cel·lular de la UB (TCUB). Les teràpies avançades són medicaments d’ús humà basats en cèl·lules (teràpia cel·lular), gens (teràpia gènica) o teixits (enginyeria tissular). En aquest cas, el fàrmac serà personalitzat, és a dir, es produirà específicament per a cada pacient amb les seves pròpies cèl·lules.
La producció de la vacuna cel·lular per al VIH començarà de manera imminent i s’estendrà fins al 2017. El procés per obtenir el fàrmac durarà prop d’un any. Primer, s’extraurà la sang al pacient i, després, es durà a terme tot un procés per obtenir virus del VIH autòleg (del mateix pacient) que es replicarà en càpsules de Petri, en un cultiu on també hi haurà cèl·lules del pacient.
De la sang del pacient també se n’extraurà sèrum i les seves cèl·lules dendrítiques (CD), que en el sistema immune són les encarregades de presentar els antígens als limfòcits T i, per tant, estimular la resposta immune. Els científics entrenaran aquestes cèl·lules CD en cultius amb còpies del virus del pacient. Així aprendran a reconèixer-lo millor. El compost final serà una barreja de les cèl·lules ja entrenades i els virus del VIH autòlegs replicats i inactivats. S’injectarà directament als ganglis limfàtics del pacient, a l’aixella.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada