divendres, 5 d’agost del 2016

europeritzar

No seria descartable que a Mario Draghi, president del BCE, se li escapés ahir un somriure. El Banc d’Anglaterra va sortir en tromba per fer front als efectes econòmics que ja està tenint el Brexit, la decisió d’abandonar la Unió Europea, en la fins fa poc vigorosa economia britànica.
El governador de l’organisme britànic, Mark Carney, va comparèixer ahir per complir amb les previsions i anunciar una retallada del preu del diner històrica: els tipus d’interès per a la lliura esterlina es van situar en el 0,25%, 25 punts bàsics per sota del 0,50% on estaven situats. A més, el Banc d’Anglaterra va recórrer a altres mesures d’estímul que en els últims temps s’han fet habituals a Frankfurt, seu del BCE: ha ampliat en 60.000 milions de lliures esterlines (71.500 milions d’euros) el seu programa de compra d’actius, que supera així el mig bilió d’euros, i destinarà 11.800 milions d’euros més a la compra de deute de les empreses.
La retallada de tipus, que ja es va deixar entreveure en conèixer-se el resultat del referèndum sobre el Brexit, es va decidir per unanimitat i suposa el punt final a set anys d’estabilitat en el preu del diner al Regne Unit. Els tipus havien estat en el 0,50% des del 5 de març del 2009, data en què la institució va llançar el seu programa de compra d’actius.
Aquesta política expansiva busca animar l’economia de diferents maneres, però en última instància el que vol és fomentar l’accés a la liquiditat i esvair les possibilitats d’aturada econòmica a l’espera de temps millors. D’una banda, reduirà els costos dels préstecs per a famílies i empreses. De l’altra, amb l’augment de la compra de deute sobirà, es rebaixarà la seva rendibilitat, cosa que reequilibrarà les inversions cap a actius de més risc i, a priori, augmentarà el flux de crèdit. A més, amb la compra de deute corporatiu s’espera que els venedors reinverteixin en altres actius d’empreses. El Banc d’Anglaterra també estrenarà un mecanisme de finançament per als bancs que vol garantir que el crèdit arriba als consumidors.
Horitzó negre
Mentre els primers indicadors de sotrac econòmic s’han anat succeint en les últimes setmanes, el Banc d’Anglaterra va explicar ahir la raó que l’ha portat a extremar la seva política expansiva: els seus nous pronòstics per al 2017 indiquen que el creixement passaria del 2,3% esperat a un 0,8%. Aquesta és la retallada més imporant de previsions des del 1993. De cara al 2018, el Banc d’Anglaterra creu que en comptes del 2,3% es creixeria a l’1,8%. Tot plegat, una situació típicament europea.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada