Des del nostre punt de vista gastronòmic, el present mes resulta el més interessant de l'any; és en aquest mes precisament en que a gran part de la humanitat li interessa més parlar de plats de cuina, de dolços i de massapà; el mes també que s'arma més aldarull en els menjadors de les cases sumptuoses i modestes. Es llueixen bellíssimes vaixelles i jocs de taula, les flors, torrons, bombons, pastissos i mil especialitats que unides unes amb altres amb seleccionat bon gust artístic fa que aquest mes de Nadal i Any Nou, sigui el més alegre i simpàtic de tot l'any. Cada nit nadalenca i cada Nadal que passa destrueix en nosaltres alguna il·lusió volguda i vaga, així com també cada Nadal que s'apropa ens sentim contents davant tantes perspectives gastronòmiques idealitzant solament les millors viandes, magnífics Chateaubriands amb trufes, Entrecötes, Tournedos, Rost beefs, Xais, Carrés de vedella fina, Pastissos de foie-gras, Poulardes, Capons i Perdius, el deliciós Gall d'indi rostit a la catalana, Pernil en dolç, Belles vistes de foie-gras trufades, ostres, mariscs, i mil peixos exquisits; en llegums i fruites en aquestes festes es fa un consum grandíssim i d'una varietat impossible al tenir-les de mencionar totes. Els massapans de Toledo, torrons de Cadis, Xixona i d'altres mil classes, vins, licors, xampanys, nèctars, garnatxes, moscatells, ressolis i moltíssims més ajuden al complet de la taula exquisida. [...] Què puc oferir-les-hi als meus volguts manresans que no siguin els plats més oportuns i propis d'aquests dies, tal com el pollastre, gall d'indi o capó rostit a la manera clàssica catalana i mallorquina? [...] A Mallorca solen omplir el capó amb trossets de moniato en dolç o, en lloc seu, patata de Màlaga, més un trinxat de carn en iguals quantitats de vedella, gallina, sobrassada, porc i també hi ha qui hi barreja marisc; [...] els mallorquins aficionats als menjars dolços solen posar-hi un xic de torró de Ciutadella, [...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada