Aquest dissabte a la nit es viurà una de les nits més màgiques per a la cultura de Barcelona. Els museus s’omplen de gom a gom i entre el públic -amb molta més presència de barcelonins que la que s’acostuma a veure en aquests espais- es respira un ambient distès, de festa. La Nit dels Museus arriba aquest dissabte 16 de maig a la capital catalana aprofitant que el dilluns 18 de maig se celebra el Dia Internacional dels Museus.
Més de 80 recintes de caràcter cultural -entre museus, centres culturals i edificis emblemàtics- obren les portes al públic gratuïtament des de les set de la tarda i fins a la una de la matinada, per tal que, tothom que ho vulgui, tingui l’oportunitat de conèixer el patrimoni cultural que contenen els museus de Barcelona.
La llista d’espais que obren durant la Nit dels Museus és extensíssima, i inclou tant els museus més grans i més coneguts de la ciutat -el MNAC, el Born Centre Cultural, el Macba, el Museu Marítim...-, com altres de més petits però igualment interessants -la Col·lecció de Carrosses Fúnebres, el Museu de Pintura Contemporània de Can Framis, l’Estudi Fotogràfic Centelles...-. La llista sencera dels espais que participen a la Nit dels Museus, així com les activitats que alguns organitzen aprofitant el certamen, es poden trobar a la web Lanitdelsmuseus.cat.
La Nit dels Museus arriba enguany a la seva onzena edició. La festa no és exclusiva a Barcelona i entorn, sinó que se celebra en una quarantena de països, amb més de 4.000 museus que obren simultàniament durant la nit del 16 maig. El Consell d’Europa és l’encarregat d’organitzar el certamen, si bé cada ajuntament en gestiona l’organització in situ.
En aquesta nova edició, la Nit dels Museus amplia l’oferta d’espais que participen al certamen en relació a l’any passat, amb nous espais per visitar durant la nit d’aquest dissabte. Són el Museu de Cultures del Món; la Gran Lògia Provincial de Catalunya; la Muralla Romana Sotstinent Navarro, del Servei d’Arqueologia de Barcelona; la Torre de les Aigües del Besòs i la Torre Bellesguard; el Museu Palmero; el Museu d’Història de la Immigració de Catalunya; la Col·lecció OlorVISUAL; la Casa dels Entremesos; la Col·lecció Opisso, de la Fundació Arqueològica Clos; el Museu del Disseny de Barcelona, i dos espais annexos del Museu d’Història de Barcelona.
Com a reclam d’una bona festa cultural, a la Nit dels Museus no hi podia faltar la gastronomia. Per això, s’organitza una nova edició de l’Eat Street, un festival al carrer en què participen diferents xefs convidats. L’Eat Street pretén redefinir el concepte de menjar al carrer, oferint plats elaborats molt diversos a uns preus assequibles i amb productes de proximitat. El festival tindrà dos emplaçaments la nit de dissabte: l’un a la plaça de les Glòries, davant del Museu del Disseny, i l’altre al Parc del Fòrum, a tocar del Museu Blau. En el primer, l’oferta gastronòmica se centrarà en la cuina euroasiàtica, mentre que, en el segon, s’oferiran plats propis d’Amèrica. Per tal de facilitar que el públic assistent pugui tastar plats de les dues zones, s’habilitarà un servei de bus llançadora per enllaçar aquests dos espais
L’oferta de museus que obren durant aquest dissabte és inabastable per poder visitar-los tots. Per això l’organització proposa sis rutes diferents, agrupades geogràficament, per fer un itinerari per diferents museus durant el vespre i la nit de dissabte. La primera ruta proposa moure’s per Montjuïc fins a acabar a l’Hospitalet, i inclou espais com el CaixaForum, el Castell de Montjuïc, el MNAC i el Museu de l’Hospitalet; la segona inclou Gràcia i l’Eixample, amb recintes com la Fundació Antoni Tàpies, el Museu Egipci de Barcelona i el Recinte Modernista de Sant Pau; el tercer recorregut convida a baixar des del barri Gòtic fins al passeig Marítim, passant pel MUHBA, el Museu de la Xocolata o el Museu Picasso, entre d’altres; el quart inclou la zona del Raval i de Drassanes, amb espais com el CCCB, la Filmoteca de Catalunya i La Virreina; el cinquè es mou per la zona nord-est de la ciutat, des de la plaça de les Glòries fins a Santa Coloma, Sant Adrià i Badalona, amb espais com el Centre Fabra i Coats, el Museu de la Música i el Museu de Badalona, i l’últim proposa un recorregut per la part alta de Barcelona (des d’Horta fins a Cornellà), que inclou espais com el CosmoCaixa, el Monestir de Pedralbes i el Museu del Barça. A la web de la Nit dels Museus hi ha detallada tota la informació de cada ruta.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada